1. Anasayfa
  2. Genel

AMD CPU Yamasına Karşın, İstismar Gelebileceği Belirtiliyor

AMD CPU Yamasına Karşın,  İstismar Gelebileceği Belirtiliyor

AMD CPU Yamasına Rağmen, Araştırmacılar Daha Fazla İstismarın Gelebileceğini Vurguluyor
Son zamanlarda cpu lar üzerinden yayınlanan yamalar olası riskleri ortadan kaldırmak için tasarlanıyor. Spectre ve meltdown açıkları hem AMD işlemcilerini hem de İntel işlemcilerini etkilemişti. Bu olaydan sonra her iki üretici de yeni risklere karşı güncellemeler ve yamalar geliştirmeye devam ediyor. Böylelikle işlemcilerin olası risklerden uzak tutulması amaçlanıyor.

Bu konuda hem İntel hem de AMD cephesinde önemli gelişmeler meydana geliyor. Özellikle İntel başarılı yamalar sağlayarak kullanıcıların güvenliğini ön plana çıkarıyor. Aynı zamanda İntel ailesi dışında önemli bir işlemci üreticisi olan AMD de söz konusu sorunları gidermek için yeni yamalar üzerinde çalışıyor.
İşlemci mimarileri eskiden bu yana gelişim gösteriyor. Gerek işlemlerin daha hızlı olması gerekse de işlemcilerin yeterince güvenli olması noktasında yayınlanan yamalar hayati önem taşıyor. Kötü niyetli bilgisayar kullanıcıları olası açıkları tespit etmeye çalışıyor. Bulunulan riskli bölgelerden giriş yapan hackerler bazen kernel sistemine dahi sızabiliyorlar.
Bu aşamada firmalar tüketici güvenliğini sağlamak için işlemci mimarileri üzerinde iyileştirmeler yapıyor. Microsoft sistemlerini etkileyen meltdown açığı giderilmiş olmakla birlikte işlemci üreticileri yeni risklere karşı kendilerini koruma altına almak için yeni yamalar ortaya koyuyorlar. Özellikle son zamanlarda bu aşamada AMD cephesinde önemli gelişmeler ortaya çıkıyor. AMD yeni yamalar ile ortaya çıkabilecek kernel saldırılarını önlemeye çalışıyor.

AMD’da Cpu Yamaları

AMD hali hazırda cpu yamaları ortaya koyarak olası zararların önüne geçmeye çalışıyor. Fakat araştırmacılar AMD işlemci firmasının son zamanlarda ortaya koyduğu yeni yamalar hakkında şüpheler taşıyor. Özellikle cpu saldırılarını önlemeye yarayacağının ifade edildiği yamaların yeterince başarılı olmadığı söyleniyor.
Bu konuda araştırmacılar pek iyimser sözler söylemiyor. Yeni yapılan bir araştırmaya göre araştırmacılar AMD firmasının hazırladığı yeni yamanın olası riskleri ortadan kaldırmaya yetmeyeceğini ifade ediyorlar. Bu olası saldırılar için bir arka kapı açabilir. Bu nedenle de yeni risklerin ortadan kaldırılması için AMD firmasının daha fazla çalışması ve yeni yamalar geliştirmesi gerekiyor. Günümüzde kullanılan birçok bilgisayarda AMD işlemcilerin bulunması nedeni ile birçok kullanıcı risk altında bulunuyor.


İntel ile karşılaştırıldığında AMD işlemci mimarilerinin daha fazla risk altında bulunduğu söylenebilir. Bu nedenle de AMD işlemcilerine yönelik yeni geliştirmelere ihtiyaç duyuluyor. Bu konuda çalışmaları bulunan araştırmacılar da bu konuya dikkat çekiyor. Araştırmacılar AMD firmasının son yayınladığı ve hazırladığı yama hakkında pek iyimser konuşmuyor.
AMD meltdown ve spectre olaylarından sonra işlemci mimarisine yönelik tehditleri ortadan kaldırmak için yeni yamalara ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle de işlemcilerin daha güvenli hale getirilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. İşlemcilerin hızlı olması kadar açıklarının da giderilmesi gerekiyor. Artık işlemci mimarileri bu gerçekler ve tehditler göz önüne alınarak hazırlanıyor. Üreticiler son kullanıcının olası zararlardan korunmasını amaçlıyor.

İşlemci Üreticileri ve Güvenlik

İşlemcilere yönelik bu tehditler yeni değil. Bu nedenle de uzun süredir bilinen işlemci üreticileri yeni yamalar hazırlayarak güvenliği arttırmaya çalışıyor. Oyun severler için performans daha önde olmakla birlikte işlemci pazarında ortaya çıkan durumlar nedeni ile güvenlik artık göz önüne alınması gereken en önemli unsurlar arasında yer alıyor.
Sonuç olarak işlemci pazarında yaşanan rekabet güvenliği ortadan kaldırmıyor. İşlemcilerin bilgisayarların ana unsuru olduğu göz önüne alındığında ise üreticilerin tüketici güvenliğini her zaman ön plana alması gerekiyor. Bu aşamada sadece işletim sistemi üreticilerine değil aynı zamanda işlemci geliştiren firmalara da büyük görevler düşüyor.
Bilgisayar riskleri denilince akla işletim sistemleri ve Windows gelse de yine de donanım tarafından yapılan müdahaleler de önemli hale geliyor. Bu aşamada işlemcilerin de artık önemli bir unsur olan tüketici güvenliği hakkında yapması gerekenler bulunuyor. Son zamanlarda artan işlemci tehditlerini ortadan kaldırmak için işlemci üreticileri yeni yamalar üzerinde çalışıyor.


Her ne kadar işlemci üreticilerinin bu aşamada başarılı yamaları kadar başarısız yamaları da bulunmakla birlikte üreticilerin araştırmalarına devam ettiğini belirtmek yerinde olur. Söz konusu uygulamalar kapsamında üreticilerin beklentilerini karşılayan çözümler üreten yeni yamalar ile birlikte son kullanıcı güvenliğinin daha üst seviyeye taşınması mümkün oluyor. AMD bu aşamada yamalar üzerinde bulunan tehditleri ortadan kaldırmak için çalışmalar yapıyor.

Oy Verin!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir