1. Anasayfa
  2. Genel

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN Hatası Çözümü Nasıl Olur?

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN Hatası Çözümü Nasıl Olur?

dns_probe_finished_nxdomain hatası nasıl çözülür sorusu pek çok kullanıcı tarafından merak ediliyor. İnternette gezinirken veya internet bağlantısına tıklandığında oluşan bu sorun web deneyimini kısıtlıyor. Farklı yöntemler ile bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

dns_probe_finished_nxdomain Hatası Neden Olur?

dns_probe_finished_nxdomain hatası web kullanımı sırasında ciddi ve önemli bir sorun olarak karşınıza çıkabilir. Fakat bu sorunun sık olarak yaşanabileceğini belirtmek gerekir. Hata kodundan anlaşılacağı gibi sorun DNS’den kaynaklanmaktadır. DNS yani alan adı sistemi temel olarak web sitesini ziyaret etmenizi sağlamaktadır.

Söz konusu bir URL’yi web tarayıcısının adres çubuğuna girdiğinizde DNS, URL’nin IP adresi adresini aramak ve bulmak için online veri tabanına istek göndermektedir. Şayet DNS bu arama sonucunda bir karşılık almazsa tarayıcı da hata mesajı verecektir. dns_probe_finished_nxdomain hatası yaygın olarak bu sorundan kaynaklanıyor olsa da başka sebeplerden ötürü de kaynaklanabilir.

VPN Üzerinden Hata Çözümü

VPN ve antivirüs kullanımı da dns_probe_finished_nxdomain hatasına sebep olabilir. Temelde VPN ve antivirüsler sistemin korunması ve internetin de güvenli hale getirilmesi için ideal çözümdür. Fakat VPN veya antivirüslerin kimi özellikleri kullanıcıların web deneyimini kısıtlayabilmektedir. Bilgisayar üzerinden internet bağlantısı ayarlarını değiştirmeden önce söz konusu sorunu çözebilmek için VPN veya antivirüsü pasif hale getirmek sorunun çözülmesini sağlayabilir.

Antivirüs programınızı devre dışı bırakmak oldukça kolaydır. Bunun için programı açarak pasif hale getirebilirsiniz. Ancak VPN’yi kapatmak biraz uğraştırıcı olabilir. VPN’yi kapatmak için şunları yapabilirsiniz;

  • Kontrol paneli menüsüne girerek Ağ Bağlantıları seçeneğine giriş yapın. Buradan sahip olunan bağlantıların listesi karşınıza çıkacaktır.
  • Devre dışı bırakacağınız VPN üzerine gelin. Windows versiyonuna göre VPN menüsü çıkacaktır. Bağlantının ayarlarını değiştirin seçeneğini tıklayın.
  • Pencerenin üst kısmında bulunan Ağ Oluşturma sekmesini seçerek Kaldır yazısına tıklayın. VPN’i bu sayede devre dışı bırakabilirsiniz.

VPN ve antivirüsü kapattıktan sonra dns_probe_finished_nxdomain sorununu tarayıcınızdan kaldırabilirsiniz.

DNS Önbelleğinin Temizlenmesi

dns_probe_finished_nxdomain hatasını çözmek için DNS önbelleğini temizlemeyi de deneyebilirsiniz. DNS önbelleği ziyaret edilen web sitesinin IP adreslerini saklı tutmaktadır. Ancak eski IP adresleri bazı durumlarda siteye erişim sağlamanızın önüne geçer. Bu yüzden önbelleğin temizlenmesi DNS hatasını da ortadan kaldırmanız için yardımcı olabilir.

Önbelleğin temizlenmesi için Windows bilgisayarlarda komut istemini çalıştırmalısınız. İstemciyi çalıştırdıktan sonra açılan ekrana “ipconfig/flushdns” yazarak enter’a basabilirsiniz.

DNS temizliği yapmak yeterli gelmemişse bu durumda DNS sunucunuzu değiştirmeniz de yardımcı olabilir. Varsayılan olarak bilgisayarınız modeminizden gelen sunucuyu kullanmaktadır. Fakat bu sunucu DNS sorunlarına yol açabilir. Daha iyi bağlantı elde etmek için Google DNS kullanabilirsiniz. Google’a ait olan bir DNS’ler sorunsuz, hızlı ve güvenli bağlantı için tercih edilebilir. Bunun için;

  • Ağ ve Paylaşım Merkezi’ne giriş yapın.
  • Pencerenin solunda bulunan “Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin” kısmına tıklayın.
  • Açılan ekranda bağlantı özellikleriniz görünecektir. Buradan Özellikler kısmını seçin.
  • Devamında İnternet Protokolü sürüm 4 IPv4’ü seçerek Özellikler’e girin.
  • Açılan küçük pencerenin altında iki adet boşluk bulunacaktır. Buradaki boşlukların üstündekine 8.8.8.8 ve altındaki 8.8.4.4 yazın ve kaydedin.

IP Adresinin Ayarlanması

Eğer bahsedilen çözümler işe yaramadıysa dns_probe_finished_nxdomain çözümü için IP adresini komut satırı üzerinden ayarlamayı deneyebilirsiniz. Windows kullanıcıları bunu yapmak için komut satırını yönetici olarak başlatmalıdır. Sonrasında ise şu kodları kopyalayarak ekrana girin;

  • ipconfig/release
  • ipconfig/all
  • ipconfig/flushdns
  • ipconfig/renew
  • netsh int ip set dns
  • netsh winsock reset

Kodlar girilirken tek tek girilmesine ve her kodu girdikten sonra enter tuşuna basılmasına dikkat etmelisiniz. Bu kodlar IP adresini yenileyecek ve DNS sorununu ortadan kaldırmak için yardımcı olacaktır.

Google Chrome Ayarları Üzerinden Çözüm

Chrome dns_probe_finished_nxdomain hatası sık karşılaşılan sorun olduğundan bu tarayıcıda da hatayı ortadan kaldırmak için farklı yöntemleri denemeniz mümkündür. Yüklenen bir eklenti veya ayarlar tarayıcının DNS hatası vermesine yol açabilir. Bu yüzden ayarları sıfırlamayı denemek yararlı olacaktır. Bunun için de adres çubuğuna chrome://flags/ yazılarak enter tuşuna basmalısınız. Bilgisayar mevcut tüm deneysel ayarlamaları sıfırlayacak ve tarayıcının yeni kurulduğu andaki ayarlarına dönmeyi sağlayacaktır. Sıfırlama yaptıktan sonra tarayıcıyı kapatın ve sonra tekrar açın.

Hata İçin Diğer Olası Çözümler

dns_probe_finished_nxdomain hatasının çözümü için bahsedilen yöntemlerin dışında farklı çözümler de deneyebilirsiniz. Bazı durumlarda bilgisayarınıza bulaşmış olan zararlı bir yazılım DNS sorununa yol açabilir. Bilgisayarınızı virüs programı ile tarayarak ve gerekli temizleme işlemlerini yaparak bu türden bir sorunun önüne geçebilirsiniz. Eğer kötü amaçlı yazılımdan sorun kaynaklanıyorsa format atmayı da uygulayabilirsiniz.

Basit ama sık yapılan hatalardan birisi de tarayıcıya web sitesinin adresini yazarken www yerine ww şeklinde yazarak adresi girmektir. Bu da hatalı adres girişi olduğu için DNS sorununu ortaya çıkaracaktır.

Son olarak internet sağlayıcınız ile iletişime geçebilirsiniz. Bazı durumlarda internet sağlayıcısı yüzünden web erişimi kısıtlanıyor olabilir. Özellikle belirli bir siteye dönük böyle bir hata çıkıyorsa internet sağlayıcınız ile iletişime geçmek söz konusu kısıtlamanın ortadan kaldırılması için yararlı olabilir.

Bir başka hata olan, Bağlantınız güvenli değil hatası için yazılan rehber makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Oy Verin!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir