1. Anasayfa
  2. Genel

Facebook Ve Dahil Hizmetler Tekrar Kesinti İçin Özür Diliyor

Facebook Ve Dahil Hizmetler Tekrar Kesinti İçin Özür Diliyor

Erişimde güçlük yaşanan Facebook, Instagram, WhatsApp gibi platformların kesintiye uğramasının nedeni, kullanıcılar da bir merak uyandırdı. Çoğu bilgi kirliliği olmakla birlikte, gerçekten kesintilerin neden olduğu birçok kişi tarafından araştırılıyor. Yaşanan erişim sıkıntısı ile ilgili detayları sizde merak ediyorsanız, yazının devamında cevabı bulabilirsiniz.

Kesinti Sorunu Ne Zaman Ve Nasıl Başladı?

John Cumming tarafından yapılan açıklamaya göre, problem ilk olarak Kaliforniya’ da sabah saatlerinde başladı. Cumming ağlar üzerinden başka ağlara beri göndermeye çalışırken, bir anda Facebook’ un internetten kaybolduğunu söyledi. Sorun BGP yani Sınır Geçit Protokolünden, kaynaklı bir sorunu olarak bildirildi. Yapılan güncellemelerin BGP rota iptali ve ya ger çekilmesinden dolayı oluştuğu söylendi.

Facebook kendisine erişmeye çalışan kişilere hizmete kapalı olduğu mesajını vermişti. Facebook ya da Instagram gibi uygulamaların ağlarına giden hiç bir rota olmadığından dolayı, izole edildi. Aynı şekilde Facebook gibi Instagram, WhatsApp, Messenger gibi uygulamalarda da rota iptali olduğundan dolayı, aynı sorunlar yaşandı. Bu durum tüm kullanıcılara hata olarak bildirildi. Rob Graham’ ın verdiği bilgiye göre Facebook’ a ulaşması gereken internet ağı hiç bir uygulamaya da gidemiyordu.

Yaşanan bu sorun ile birlikte kullanıcıların hepsi Facebook ve Instagram uygulamalarının hepsinin çalışmalarını durdurup, web sitelerinin yüklenmesinde de sorun olduğunu bildirmeye başladı. Bir grup kullanıcı da DNS ile ilgili sorunlar yaşadığını da bildirdi. Bu konu da bilgisi olmayan kişiler için DNS’ nın çalışma sistemi hakkında da bilgi vermek gerekir.
DNS, herhangi bir web sayfasının nerede olduğunu bulmaya yarayan, insanlar tarafından okunan web adresi ya da İp adreslerinin oluşmasına yarar. Yani aslında yaşanan bir BGP sorunu olmasına rağmen, DNS hatası olarak, kullanıcılara iletilmiştir. Facebook ve Instagram gibi uygulamalarda yaşanan erişim sıkıntısı ya da tarayıcıya ulaşım sağlayamamak, DNS hatası olarak görüldüğü için, bu şekilde bir bilgi alışverişi oluşturmuştur.

Facebook Ve Instagram Erişim Sorunu İle İlgili Yapılan Açıklamalar

Facebook, Instagram ya da WhatsApp gibi tüm dünyada kullanılan uygulamalara olan erişimde yaşanan kesinti, birçok açıklamayı da beraberinde getirmiştir. Şirketler tarafından yapılan açıklama da problem yaşandığının farkında olduklarını ve kullanıcıların sabırlı olması gerektiği vurgulanmıştır. Kesintinin nedeni ile ilgili net bir açıklama yapılmamıştır. Twitter da sosyal ağlarla ilgili birçok Tweet atılmış, hatta mizahi olarak da ele alınmıştır.

Yaşanan Kesinti Nasıl Bir Etki Yaratmıştır?

Önemli sosyal platformlarda yaşanan kesinti elbette ki olumsuz bir etkiye sebep olmuştur. Özellikle internet sitelerinin başarısız olması, dünya çapında ayrıca şirketler üzerinde de kötü bir etki yaratmıştır. Kesintilerle ilgili sorunu yakından takip eden Downdetector, yaklaşık olarak 10 milyon civarı bir problem rapor edildiği, bunun da dünyada bir rapor olduğunu söylemiştir. Bir grup insanda erişimlerde yaşanan sorunlardan dolayı huzursuzluk yaşadığını dile getirmiştir. Müşteriler ile sadece sosyal ağlar ile iletişim kuran küçük firmalar için de kesinti ciddi sorun oluşturmuştur. Yine aynı şekilde evden çalışan ve WhatsApp üzerinden iletişime geçen pek çok şirkette aynı sorunu yaşamıştır.

Facebook’ tan Açıklama

Tüm dünyada yaşanan Facebook, Instagram, WhatsApp gibi sosyal platformlarda yaşanan erişim kesintisinden dolayı, Facebook tarafından açıklama yapıldı. Facebook’ un yaptığı açıklamaya göre sıkıntıdan muzdarip olduklarını ve normale dönmesi için çalışma yaptıkları şeklinde oldu. Ayrıca insanların siteye girmek için yaşadığı sorun ile alakalı olarak, mümkün olduğunca hızlı çalışma yaptıklarını, kullanıcılara verdikleri rahatsızlık yüzünden de özür dilediklerini de belirttiler.

Facebook Ve Diğer Ağlar Para Kaybetti mi?

Yaşanan internet erişim sıkıntısı hem kullanıcılar için hem de şirket sahipleri için pek çok sıkıntıyı da beraberinde getirdi. Özelikle Facebook için en önemli sorunun gelir ve hisseler üzerinde olumsuz etkisi olacağını düşünülüyor. Kesinti yaşamasından dolayı reklam verilmemesi zarara uğrattı. Facebook’ un kurucusu olan Mark Zuckerberg’ in kesintiden dolayı, kendi servetinden 6 milyar dolar bir kaybının olabileceği de söyleyenler arasında yer alıyor. Şirket olarak ele alındığında da bu rakamın oldukça fazla olduğu, belirtirken konular arasında bulunuyor. Yaşanan büyük sorununun ardından, bir daha bu şekilde birşey yaşanıp yaşanmayacağı da kullanıcıları tedirgin eden sorunlardan bir hâline gelmiştir.

Oy Verin!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir