1. Anasayfa
  2. Genel

IP TV Nedir? IP TV Yasal Mı?

IP TV Nedir? IP TV Yasal Mı?

İnternetin yaygınlaşmasıyla, geleneksel televizyon yöntemleri algısı değişiyor. Bunda elbette, televizyonların internete uyumlu hale gelmesinin de büyük etkisi bulunuyor. Bu bağlamda IP TV de kullanımı yaygınlaşan sistemler arasına geriyor. Peki IP TV nedir? İnterneti ve televizyonu bir arada birleştiren sistemin adıdır.

Günümüzde her yayının internet versiyonu bulunmaktadır. Bu nedenle yayınlara internetten ulaşmak da mümkündür. Bu kanalın kendi sayfası üzerinden olabilmektedir. Aynı zamanda farklı platformlar da yayın yapmaktadır. Ama IP TV, dünya üzerindeki neredeyse tüm yayınları bir arada bulundurmaktadır.

IP TV Nedir?

ip tv nedir

İnternet Protokolü (IP) ve bildiğimiz televizyonun (TV) kısaltmasının birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir terimdir. Bu sistem, dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İlk kez ABD’de başlayan uygulama, internet hızlarının artmasıyla tüm dünyaya yayılmıştır. IP TV, televizyon yayınlarının neredeyse tamamını bünyesinde toplamaktadır. Bu bağlamda, ‘IP TV nedir?’ sorusuna, bilgisayara ya da televizyona kurulan küçük bir yazılımla dünyaları sığdırmaktır cevabı verilebilmektedir.

ip tv nedir

IPTV sayesinde şifreli kanallar da bu platforma dahil olmaktadır. IP TV kullanmak için internet hızınızın güçlü olması, yayınları da kesintisiz izleyebilmenize olanak sağlamaktadır.

Günümüzde yayınların kaliteleri her geçen gün artmaktadır. Buna paralel olarak IP TV de kendini güncellemektedir. Pek çok 4K yayın artık bu sistemler sayesinde ulaşılabilir olmuştur.

Karlı, rüzgarlı ve yağmurlu havalarda yayın sinyalleri yayın kalitesini bozmaktadır. Televizyon ve yayınlara anlam yükleyen çoğu insan için bu durum dayanılmazdır. Böylelikle, gerçek televizyon tutkunları için IP TV hayat kurtarıcı bir etki sunuyor. Çünkü, televizyondan izlenmeyen yayınlara internet ile ulaşmak mümkün. Bu yayınlar genelde ilgi alanına göre listelenmiş olarak geliyor. Belgeselden spora, haberden film kanallarına kadar pek çok yayına anında ulaşılabiliyor.

IP TV Ne Demek?

iptv ne demek

Bilgisayar ya da internet uyumlu televizyonların internet üzerinden yayını alması IP TV sayesinde mümkün olmaktadır. Çünkü IP TV’nin çalışması ancak ve ancak internetle mümkündür. Sistemde yayınları bir arada tutup hepsine ulaşılmasını sağlayan bir IP adresi bulunmaktadır. Bu IP adresine bağlanılarak yayınların izlenmesi mümkün olmaktadır.

Bu sistemin ücretsiz olanları bulunduğu gibi aylık ya da yıllık abonelikle hizmet verenler de bulunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. IP TV yayınını sağlayan yerin iyi seçilmesi gerekmektedir. Bu bazı sebeplerden önemlidir. Sizin bağlantınız ne kadar hızlı olursa olsun, yayını aldığınız yerin de altyapısı sağlam olmalıdır. Hizmet kalitesizliği takılmalara ya da donmalara neden olmaktadır. Örneğin bir maç sırasındaki donma, tüm keyfi kaçırabilmektedir. Bu nedenle hizmetine güvenilen yerlerden yayın istenmelidir.  ‘IP TV nedir?’ sorusuna, kaliteli yayın almaktır cevabı da verilebilmektedir.

IP TV Yasal Mı?

iptv yasal mı

Televizyon yayınlarının çoğu, ilk çıktığı günden beri ücretsizdir. Havaya yayılan sinyaller antenler vasıtasıyla televizyonlara ulaşır. Bu durumda kimse ücret ödemeden yayınları izleyebilmektedir. Ancak paralı kanalların çıkmasıyla, televizyon yayınları değişmiştir. Özellikle spor ve film kanalları aylık aboneliklerle çalışmaktadır. Ancak IP TV, bu yayınları da ulaştırmayı sağlıyor. Hal böyle olunca ücretli ve ücretsiz yayınların hepsi bir arada buluşuyor.

ip tv nedir

IP TV’nin yaygınlaşmasıyla bu sorunlar da baş göstermiştir. Bazı yayıncı kuruluşların talebi gündeme gelmiştir. Böyle olunca da Türkiye Büyük Millet Meclisi karar almak zorunda kalmıştır. Bu doğrultuda IP TV seyretmek yasadışı olarak kabul edilmiştir. Yasa, izlediği tespit edilenlere ceza uygulanmasını da öngörmektedir. Tespiti için adli soruşturma açılması gerekmektedir.

Sonuç olarak, günümüzde internette olan pek çok şeye ulaşılabilmektedir. Televizyon yayınları da buna dahildir. Bu bağlamda ‘IP TV nedir?’ sorusuna, ‘televizyon yayınlarını internet üzerinden izlemek’ olarak cevap verilebilmektedir.

Oy Verin!
[Toplam: 1 Ortalama: 3]
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir