1. Anasayfa
  2. Genel

Meta: Facebook’un Yeni Adı Nedir?

Meta: Facebook’un Yeni Adı Nedir?

Facebook dünya üzerinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir sosyal ağdır. Bu sosyal ağın kullanımı sayesinde insanlar iletişim kurabilirler. Aynı zamanda etkileşim anlamında sosyal medyanın hayatımızda yeri yadsınamaz. Bu nedenle de sosyal ağlar daha fazla iletişim ve etkileşim için yeni teknolojilere yatırım yapmaktadır. Bu açıdan Facebook son zamanlarda yaptığı açılımlar ile dikkat çekiyor. Bu aşamada Facebook meta denilen yeni bir isimlendirme ile yepyeni bir açılım yapmayı planlıyor.

Bu kapsamda Facebook gelecekte internetin yerine geçeceğini düşündüğü bu yeni dünya ile gerçeklik ile sanalı bir potada eritmeyi amaçlıyor. Son zamanlarda artan yeni teknolojiler arasında olan sanal gerçeklik insanların gerçek hayat deneyimlerini sanal ortamda yaşayabilmelerine imkan tanıyor. Bu nedenle de insanların beklentilerini karşılayan çözümler ön plana çıkıyor.

Meta Ne Vaat Ediyor?

İsminden tam olarak anlaşılmasa da bu ifade metaverse evrenlerinin kapısını aralıyor. Bu kapsamda Facebook çatı ismini de Meta olarak değiştirmiş bulunur. Esasında facebook ismi halen durmakla birlikte artık Facebook whatsapp ve instagram tek bir çatı altında meta altında birleştirilecek ve insanlara yepyeni deneyimler yaşama fırsatı sunulacak.

Bu açıdan meta son günlerin en çok konuşulan konuları arasına girmiş bulunuyor. Meta sanal dünya ile fiziksel dünya arasındaki bariyerleri yıkma potansiyeli taşıyor. Bu yönü ile meta aynı zamanda internet sitelerinin ve internet ortamının sanal gerçeklik ile daha gerçekçi bir hal almasına imkan tanıyacak. Henüz bu sistem aktif olarak ortada olmamakla birlikte the second life gibi öncü örnekleri görülebiliyor.

Metada tam olarak ne vaat ediliyor sorusuna gelindiğinde meta ile insanların sanal dünya deneyimlerinin daha da gerçekçi hale getirilmesi amaçlanıyor. İnsanlar avatarları ile bu sanal dünya üzerinde gezinebilecekler ve sanal gezintilerde bulunabilecekler. Bunun yanında bu sistem sayesinde günlük hayatta yapılabilecek birçok işlemin işin eğitimin ya da buluşmanın sanal ortamlarda daha gerçekçi bir şekilde yaşanabilmesi mümkün olabilecek.

Meta Kullanım Detayları

Bu aşamada insanlar bu sistemden nasıl yararlanacak sorusu ortaya çıkıyor. Bu kapsamda meta kullanımı ile birlikte sanal gözlüklerin ve giyilebilir teknolojilerin ön plana çıkacağı ifade ediliyor. İnsanlar kendilerini bu sanal ortamda temsil etmek ve gerçekçi bir deneyim yaşayabilmek için sanal gözlüklerden yararlanacak.

Bu nedenle facebook aynı zamanda sanal gözlük sistemlerine de yatırım yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda oculus firmasını satın alan facebook sanal gözlükler alanında faaliyet gösteren bu firmanın teknik desteğinden ve hizmetlerinden de bayağı bir tecrübe edinmişe benziyor. Sanal gerçekliğini daha gerçek gerçek hayatın da daha sanal olacağı bu yakın gelecek teknolojisinde artık insanların beklentilerini karşılayan deneyimler yaşanabilecek.

İnsanlar gereken teknolojileri kullanarak en iyi deneyimleri yaşayabilecek. Hatta matriks filminde yaşanan gelişmelerin de yakın bir gelecekte hayata geçirileceği de ifada ediliyor. Beyne olan müdahale sonrasında insanların bir peynirin tadını tadabilmeleri de mümkün olacak. Bu nedenlerden dolayı bu yeni proje hayli büyük bir ilgi çekmişe benziyor.

Tabii bunların olabilmesi için birçok teknolojik alt yapının da hazırlanması gerekecek. Örneğin mevcut internet hızları hali hazırda bu gibi sistemleri desteklemiyor. Türkiye şartları düşünüldüğünde ise yetersiz alt yapı sorunları aynı zamanda bu teknolojinin önünde yer alan en büyük engel olarak görülüyor. Bu nedenle bu sistem öncesinde gerekli alt yap ve gerekli internet alt yapısının sağlanması büyük önem arz edecektir.

Meta Ne Zaman Hayatımıza Girecek?

Facebook yaptığı duyuru ile bu proje için 10 milyar ayırdığını duyurmuş bulunuyor. Binlerce kişinin bu kapsamda işe alınacağı da yine yapılan duyurular arasında yer alıyor. Bu açıdan bakıldığında ise meta zamanla hayatımızda daha fazla yer alacak ama henüz bu durum yakın gelecekte görünmüyor. Belki de 10 yıl içerisinde matris benzeri sahnelerin ortaya çıkacağını umut edebiliriz.

Geleceğin projesi olarak isimlendirilen ve Facebook tarafından dikkat çekilen bu proje gelecekte eğitimden iş dünyasına birçok alanda kullanılabilir olacak. Bu nedenle de insanların yaşamlarında önemli değişimler olacak. İkili ilişkiler ve etkileşim başka bir boyuta geçmiş olacak. Bu nedenle insanlar bu yeni teknolojinin bir an önce hayata geçirilmesini beklemektedir. Siz de bu teknolojiler hakkında daha fazla bilgiyi internet ortamında bulabilirsiniz.

Oy Verin!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir