1. Anasayfa
  2. Genel

NFC Nedir? NFC Özelliği Nedir?

NFC Nedir? NFC Özelliği Nedir?

Teknoloji geliştikçe kablosuz bağlantı ve protokoller de şekil değiştiriyor ve hayatı kolaylaştırıyor. Üzerinde uzun çalışmalar yapılan ve kullanıma sunulan NFC ile insanlar özellikle pandemi döneminde tanışmıştır. Kısa mesafeden veri paylaşımını olanaklı kılan bu teknoloji, her geçen gün yayılıyor. Bu sistem birçok insanın aşina olduğu bluetooth teknolojisi gibi çalışıyor. Telefon, tablet, bilgisayarlar ve başka teknolojik cihazların birbirleriyle haberleşmesini sağlıyor. NFC özelliği bulunan bir telefonla, kredi kartınız olmasa bile ödeme yapabilirsiniz. Başka bir telefonla veri alışverişi yapabilirsiniz.

Şu anda yaygın olarak kullanılan teknoloji, aslında emekleme dönemini yaşıyor. Şimdilerde neredeyse birçok telefon ve pos cihazı gibi teknolojik aletler bu teknolojiyi kullanabiliyor. Ancak yaygınlaşması ve sağladığı kolaylık gelecekte daha fazla karşımıza çıkacağını gösteriyor.

NFC Nedir?

nfc nedir

Peki, hayatımızı bu kadar kolaylaştıran NFC Teknolojisi nedir? Bir kısaltmadan ibaret olan NFC, Near Field Communication anlamını taşıyor. Türkçeye, yakın alan iletişimi olarak çevrilebilecek bu teknoloji, kablosuz veri transferine imkân tanıyor. Yani teknolojik cihazlar, NFC teknolojisini kullanarak birbirleriyle haberleşebiliyorlar. Sadece haberleşmeden ibaret olmayan bağlantı ile aynı zamanda veri transferi de yapılabiliyor. 4 ila 10 santimetre arasında birbirine yaklaştırılan cihazlar karşılıklı veri alışverişi yapabiliyor.

Bu durumda ‘birçok bağlantı teknolojisi varken, NFC ne işe yarar?’ sorusu sorulabiliyor. Bu teknoloji, özellikle bankacılık işlemlerinde sağladığı güvenlik nedeniyle tercih ediliyor. Elbette bir fotoğrafı ya da belgeyi de gönderebilirsiniz. Ancak bunun için olan bağlantı sistemleri zaten mevcuttur. Bu sistem, daha çok doğrulama verilerinin transferi için kullanılıyor. Kredi kartını tanımladığınız telefonunuz sayesinde temassız ve kartsız ödeme yapabiliyorsunuz. Bunun için de yapmanız gereken tek şey, telefonunuzdaki NFC özelliği aktif hale getirmektir.

NFC Ne Demek?

nfc ne demek

Birçok insan için ifade yabancı olsa da hayatımızda çoğu alanda kullanılmaktadır. ‘NFC ne demek?’ sorusunun cevabı da yakın mesafeli iletişim sağlayan teknolojidir. Günümüzde buzdolabından televizyona, pos cihazlarından otomatik banka cihazlarına kadar her teknolojik cihaz internete bağlı çalışıyor. Çünkü geçmişte yapılamayan pek çok işlem kablosuz bağlantılar sayesinde yapılabiliyor.  Bunların başında da NFC geliyor.

Bu sistem, özellikle güvenlik gerektiren dosya transferleri ve ödemeleri hızlı ve güvenli şekilde yapıyor. Bunun için herkesin cebinde bulunan telefonlar kullanılıyor. Yeni nesil telefonların tamamı NFC özelliği ile geliyor. Bu durumda ‘telefonda NFC nedir?’ sorusu sorulabilmektedir. Bunun cevabı da yeni nesil bağlantı yöntemi olarak verilmektedir. Yani bu sayede telefonlar artık pek çok işin yanında ödeme gibi işlemleri de yapabiliyor.

Telefonda NFC Nedir?

telefonda nfc nedir

Yakın alanda kablosuz güvenli bağlantı imkânı sunan NFC, telefonlar sayesinde hızla yaygınlaşıyor. Bu durumda ‘Telefonda NFC nedir?’ diye sorulabiliyor. Bunun cevabı da yeni nesil telefonlarda gizlidir. Son birkaç yıldır piyasaya sürülen tüm telefonlar bu özellikle birlikte geliyor. IOS, Android ve diğer tüm mobil işletim sistemleri NFC’yi destekliyor. Bu nedenle kullanımı da hızla yaygınlaşıyor. Eski nesil telefonlarda bu özellik genellikle desteklenmiyor. Çünkü sistemin çalışabilmesi için NFC etiketi ismi verilen etiketin okutulması gerekiyor. Bu durumda ‘NFC etiketi nedir?’ sorusu gündeme geliyor. Cihazlar birbirini bu etiket sayesinde tanıyarak bağlantı kuruyor. Telefonunuz bir barkod okuyucu gibi karşıdaki etiketi okuyarak tanıyor. Ardından etiketle birlikte gelen talimatları uyguluyor. Bu işlem veri transferleri sayesinde yapılıyor.

NFC Özelliği Nedir?

nfc özelliği nedir

Kullanımının yaygınlaşması ile artık pek çok mobil cihaz bu özellikle ile birlikte üretiliyor. Peki, NFC özelliği nedir? Yeni model telefonlar, telefonu bir okuyucuya ve bağlantı sağlamayı yarayan özellikle geliyor. Telefonda NFC özelliği nedir? Sorusunun cevabı ise şudur: Yakın alan iletişimini kullanarak telefonla birçok işlemi kart, anahtar gibi şeylere ihtiyaç duymadan yapabilirsiniz. Çünkü daha önceden tanımlanmış şifre ve bilgiler, NFC etiketini okumaya sağlayan özellik sayesinde tanınmaktadır.

Eğer “NFC özelliği ne demek?” sorusunun da cevabını arıyorsanız cevap şudur: Yeni nesil telefonların tamamında yer alan kablosuz bir bağlantı şeklidir. Bu bağlantıyı kullanarak, ödemeler dahil pek çok işlemi yapabilirsiniz. Yeni model bir cihaz kullanıyorsanız NFC özellikli telefon sahibisiniz demektir. Bu özelliği kullanmak için açmak yeterlidir.

Telefonun NFC Özelliği Nasıl Açılır?

nfc nedir

Yeni model telefonların neredeyse tamamında bu özellik bulunmaktadır. Yapmanız gereken tek şey şu adımları izlemektir:

  • Telefonunuzun ayarlar bölümünü açın.
  • -Bağlantılar- dokunun.
  • Ardından -Diğer Bağlantılar- açın.
  • NFC bölümünü aktif hale getirin

Eğer bu bölüme geldiğiniz halde NFC özelliği görünmüyorsa telefonunuz bu sistemi desteklemiyordur. Eğer NFC var ise açıp kullanmaya başlayabilirsiniz.

NFC Hangi İşlemlerde Kullanılır?

nfc hangi işlemlerde kullanılır

Özellikle pandemi döneminde temassız işlemler yoğunlaştı. Bunların başında da temassız ödemeler geliyor. İnsanların NFC ile tanışması da bu sayede olmuştur. Ancak kullanımı her geçen gün artmakta, hayatı kolaylaştırmaktadır. Yeni nesil tüm telefonlarla birlikte gelen sistem bugün pek çok alanda kullanılıyor, kullanım alanı da her geçen gün yaygınlaşıyor. Bugün, NFC özelliği kullanarak şu işlemleri yapabilirsiniz:

  • Kartsız, nakitsiz, temassız ödeme yapabilirsiniz.
  • Kayıtlı numaraları alıp verebilirsiniz.
  • Anahtar kullanmadan ev, otomobil, kasa kilidi gibi anahtarları açabilirsiniz.
  • Fotoğraf ve belgeleri transfer edebilirsiniz.

NFC Güvenli Mi?

nfc güvenli mi

Cihazların birbirine çok yakın kullanılması gerektiğinden son derece güvenlidir. Ayrıca işlem sırasında cihazlar birbirini tanısa bile son onay sizden istenmektedir. Bu onay da parmak izi ya da şifre ile olabilmektedir. Bunun için sistem geliştirilirken güvenlik de üst düzeyde tutulmuştur. Ancak NFC özelliği açık bir telefon başkalarının eline geçerse tehlike oluşturabilmektedir. Bu nedenle telefonunuzu mutlaka şifreli olarak tutmalısınız. Kullanmadığınız zamanlarda NFC kapalı tutmak başka bir önlemdir. Her güvenlik önlemi gibi kişisel bu veriyi de korumak sizin elinizdedir.

Oy Verin!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir