1. Anasayfa
  2. Genel

Robotik Kodlama Nedir? Robotik Kodlama Öğrenmek

Robotik Kodlama Nedir? Robotik Kodlama Öğrenmek

Robotik kodlama kavramı son yıllarda iyice öne çıkmıştır. Robotik kodlama nedir kısaca bilgi verecek olursak, makine ve kontrol sitem, elektronik ve bilgisayar gibi unsurların her birini içinde barındıran ortak çalışma alanlarında tüm gerekli yazılım kodları kile makinelerin iletişim halinde olmasının sağlanmasıdır. Bu kapsamda hem robotik hem de kodlama kavramlarının ayrı ayrı incelenmesi gerekir.

Temelde yazılım kodları ile cihazlar arasında bağlantı kurma, çalışmalarının sağlanması, geliştirilmesi ve sıfırdan tasarlanması gibi temel birçok unsura sahiptir. Erken yaşlardan itibaren eğitici oyunlar ve etkinlikler ile çocukların robotik kodlama ile tanışması tavsiye edilir. Kodlama öğrenmek çocukların geleceğin dünyasında kendilerine çok daha avantajlı bir konum elde etmeleri mümkündür.

Robotik Kodlama Nedir?

Robotik kodlama bilimi, temelde kodlama ile oldukça benzer bir yapıdadır. Bir robotun veya cihazın hangi durumlara nasıl tepki vereceğinin kodlanması bu kapsamda yer almaktadır. Kodlama kısaca bir robot ya da bilgisayarın okuyup, işleyebileceği talimatlar bütünü olarak tanımlanır. Örneğin, bir robotun yerden bir eşyayı kaldırması için belirlenecek bir görevin kodlanması robotik kodlama olarak tanımlanabilir. Görev tanımı ve hareketleri ile hangi işlem için ne tepki vereceğinin belirlenmesini sağlamaktadır. Robotik kodlama kapsamında çocuklara dünyanın birçok yerinde erken yaşlardan itibaren çeşitli eğitimler verilmektedir.

Robotik kodlama kapsamında C/C ++, Python, Java gibi diller kullanılabilir. Wiring, Embedded C ve Mbed gibi diller de kullanılsa da bunlar zaten C++ tabanlıdır. Robotik kodlama kursu kapsamında sıfırdan kapsamının aktarılması ve uygun diller üzerinde yoğunlaşmak gerekecektir.  

Robotik Kodlama Ne İşe Yarar?

robotik kodlama

Kodlama birçok farklı işlevsel özelliği ile dikkat çekmektedir. Temelde kodlama yöntemleri ile bir robotun ya da diğer elektronik unsurların, hesaplama birimlerine belirli senaryolar eklenerek cihazın nasıl tepki vereceğinin belirlemesini sağlanmaktadır. Robotik kodlama örnekleri incelendiğinde günümüzde birçok alanda hali hazırda kullanıldığı ve işlevsel özelliklere sahip olduğu görülmektedir.

Endüstride robotların kullanımı oldukça yaygıdır. Örneğin bir robot fabrikada sadece kavanoz kapağı kapatmak veya etiket basmak için kodlanabilmektedir. Özellikle tekrara dayanan işlerde insanlara ihtiyaç duyulmadan robotlar ile üretim gerçekleştirilebilmektedir. Robotik ve kodlama bilimi sayesinde günümüzde birçok görevin robotlar tarafından yapılması sağlanabilmektedir.  

Robotik Kodlama Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?

robotik kodlama

Kodlama öğrenmeye erken yaşlardan itibaren başlanılması tavsiye edilir. Uzmanların bu konudaki genel görüşleri 5 – 7 yaş arasında başlamaları yönündedir. Okul öncesi çağlardan itibaren eğitici pek çok oyun ile çocukların bu alan ısındırılması ve temel pratikleri kazanmaları açısından alternatif eğitim metotları bulunmaktadır.

Günümüzde olduğu gibi gelecekte de kodlama ve robotik alanlarında donanımlı insanlara ihtiyaç duyulacaktır. Okul öncesi robotik kodlama eğitimleri ile günümüzde Türkiye’de ve dünyada birçok ülke tarafından çocuklara erken yaşlardan itibaren bu eğitimler verilmektedir.

Bir başka yazımız olan Metaverse Nedir? adlı konumuzu incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Robotik Kodlama Eğitimi Kapsamında Neler Var?

Robotik kodlama öğrenmek isteyenleri zorlu bir süreç beklemektedir. Kodlama öğrenmek için gerekli alt yapının çok daha fazlası robotik kodlama öğrenmek için gereklidir. Bu nedenle çocuklara erken yaşlarda eğitim verilmesi önerilmektedir. Robotik kodlama kursu kapsamında birçok farklı yaş grubu için bu eğitimler verilmektedir.

Eğitim kapsamında eğitim grubuna göre farklı konular işlenebilmektedir.

  • CODE.ORG ve Uygulamalar
  • Scratch – Oyunlar
  • Algoritma Kurarak Problem Çözme
  • Algoritma Oyuncuları vb.

Robotik kodlama kitabı içinde yer alan konu başlıklarına göre eğitimin niteliği ve kapsamı eğitimi veren kurum ve kişilere göre değişmektedir. Ayrıca yaş gruplarına uygun metotlar ile bu eğitimlerin kapsamının belirlenmesi ve buna göre yürütülmesi de önemlidir.

Oy Verin!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir