1. Anasayfa
  2. Genel

Yazılım Nedir? En Çok Kullanılan Yazılım Dilleri

Yazılım Nedir? En Çok Kullanılan Yazılım Dilleri

Son dönemlerde değerinin yüksekliğini gösteren esprilere bile konu olan yazılım, günümüzü ve geleceği şekillendiren bir araçtır. Yazılım dendiği zaman sadece bilgisayarları değil hayattaki tüm dijital cihazları düşünmek zorundayız. Bunun içine trafik lambaları da buzdolapları da dahil olabilmektedir. Çünkü artık yazılım hayatın her alanında vardır. Hayatın bu kadar içine girince de en çok kullanılan yazılım dilleri en çok ilgi çeken konuların başında gelmektedir.

Bilgisayar bilgisi az, ancak ilgisi çok olan herkes yazılıma ilgi duymaktadır. Çünkü yazılım, bugünün olduğu kadar geleceğin de sektörüdür. Özellikle yazılımın bugün geldiği nokta gelecekteki durumunu da tahmin etmeye olanak sağlamaktadır. Bu nedenle yazılım modası hiç geçmeyecek, bilenlerin asla boş kalmayacağı bir sektör olmaya devam edecek.

Yazılım Nedir?

yazılım nedir

Yapılan işin sadece kodları belli bir sırayla yazmaktan ibaret olması bu dala ‘yazılım’ adının verilmesine neden olmuştur. Çünkü teknolojik cihazların tüm becerileri yazılıma bağlıdır. Otomatik açılan kapıdan, kahve makinesine, otomobilden bilgisayara kadar her şeyin arkasında yazılım bulunmaktadır. Yani ulaştığınız teknoloji buzdağının görünen yüzüdür. Görünmeyen kısmı milyarlarca kod vardır.

Üç ana kategoride toplamak mümkündür. Sistem yazılımları uygulamalar, elektronik yazılımlar ve olarak gruplara ayrılmaktadır. Bu kategoriler için en çok kullanılan yazılım dilleri mevcuttur. Ancak Her biri için ayrı bir dil kullanılmaktadır.

  • Sistem yazılımları: Bilgisayar için Windows, MacOS örnek gösterilebilir. Ancak mobil cihazlar için yazılımlar farklıdır. Android, IOS gibi sistemin temelini oluşturan yazılımlardır. Bu yazılımlar olmadan uygulama yazılımlarını çalıştırmak mümkün değildir.
  • Uygulama yazılımları: Bu bağlamda uygulama yazılımları daha zengindir. Bilgisayarda fotoğraf düzelttiğiniz program bir uygulama yazılımıdır ya da telefonda mesajlaştığınız program uygulama yazılımına örnek olabilmektedir.
  • Elektronik yazılımlar: Kahve makinelerinden otomobillere kadar neredeyse her sektörde kullanılmaktadır. Örneğin, altına bardağı koyup düğmesine bastığınız kahve makinesi bunu elektronik yazılım sayesinde yapmaktadır. Örneği daha da açmak gerekirse makine yazılım sayesinde ne yapması gerektiğini bilir. Yazılım, hangi düğmeye bastığınızı algılar, hangi kahveden kaç gram koyacağını, kaç saniye su akıtacağını makineye söyler. Böylelikle kahveniz hazırdır.

Yazılım Dilleri Nelerdir?

yazılım dilleri

Yazılımı oluşturmak için farklı diller mevcuttur. Özellikle bu diller, işin gurusu olan uzmanlar tarafından bulunmuş ve geliştirilmiştir. Her dil, yazılımı kurgularken farklı özellikler barındırmaktadır. Bu nedenle en çok kullanılan yazılım dilleri arasından bir veya birden fazlasını bilmekte yarar vardır. Kaldı ki, yazılım öğrenme hiç bitmeyen bir eğitim gerektirmektedir. Bu nedenle yazılım dilleri öğrenilmeye başladığında ihtiyacınız olan sırasıyla gelecektir. Eğitim gerektirmektedir, çünkü teknoloji her geçen gün değişiyor ve gelişiyor. Ayrıca iyi bir yazılımcı teknolojiyi takip ettiği sürece daha başarılıdır. Bu nedenle dilin temelini öğrenerek kalanını tecrübeye bırakmak da bir yöntem olarak uygulanabilir.

Günümüzde belli başlı en çok kullanılan yazılım dilleri belirlenmiştir. Bunlardan bazıları şöyle sayılabilmektedir:

Java

java

Geçmişten beri en çok tercih edilen dillerden biridir. Son dönemde mobil uygulamalarda gösterdiği başarı nedeniyle de kullanım alanı yaygınlaşmaktadır. Java, yeni başlayanların listesine ilk alması gereken dillerden biridir. Üstelik, tüm sistemlerde rahatlıkla çalışabilmektedir.

Python

python

Yıldızı her geçen gün parlayan bir yazılım dilidir. Youtube, Instagram gibi popüler uygulamalar bu dille geliştirilmiştir. Ayrıca yapay zeka çalışmalarının tamamı bu yazılımın temeli üzerine kurgulanmaktadır. Kollu makinelerden mobil uygulamalara kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. En çok kullanılan yazılım dilleri içinde önemli bir yere sahiptir.

C#

yazılım

Yeni başlayanlar için ideal dillerden biridir. Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Ayrıca programlamayı hızlandıran özelliği vardır. Daha çok sunucu gibi yazılımlarda başarılı sonuçlar göstermektedir.

Javascript

javascript

Web tabanlı bir yazılım dilidir. Bu dil, bazı uygulamaların ve başka yazılımların daha kolay çalışmasına olanak sağlamaktadır.

PHP

php

Web tasarımı ve uygulamaları için en doğru adres budur. E-ticaret sitelerinden kişisel bloglara kadar her türlü internet sayfasını tasarlamak için ideal bir dildir. Bu dil, en çok kullanılan yazılım dilleri arasında zirvededir. Facebook’un bile bu dille tasarlandığı bilinmektedir. Öğrenmesi ve uygulaması kolay olduğundan başlangıç için idealdir.

GO

go

Google’ın geliştirdiği bu dil açık kaynak kodlarıyla dikkat çekmektedir. Açık kaynakların kullanılması kendini geliştirmek isteyenler için güzel bir özelliktir.

Visual Basic

visual basic

Yine Microsoft’un geliştirdiği bir dildir. Yazılım öğrenmek için basit yolları bulunduğundan tavsiye edilmektedir. Çünkü sürükle bırak özelliği ile yazılımı yönetme imkânları sunmaktadır. Web sitesi tabanlı programlar için kullanılmaktadır.

Yazılım Mühendisliği Nedir?

yazılım mühendisliği nedir

Yeni nesil mühendislik dallarından biridir. Bu meslek, bilgisayar ve elektronik sektörünün en çok ihtiyaç duyduğu alanlardan biridir. Yazılım mühendisleri (software engineering), verileri analiz edip, kullanıcı isteklerine göre yazılımlar geliştiren kişidir. Mühendis doğrudan kodu yazan kişi değildir. O bir programın oluşumundan sonucuna kadar tüm detaylarla ilgilenmektedir. Bunlar, algoritmanın hazırlanmasından kullanıcı testinden geçirilmesine kadar geniş bir yelpazedir. Elektronik sektöründeki yazılım mühendisleri, makinelerin daha iyi çalışması için yazılım geliştirme üzerine çalışmaktadır. Mühendislerin önemli işlerinden biri de en çok kullanılan yazılım dilleri takip makineleri de geliştirmektir.

En İyi Yazılım Öğrenme Yolları

en iyi yazılım

Pek çok gencin hayalinde iyi bir yazılımcı olmak vardır. Bunun için öncelikle yazılıma olan ilginin ölçülmesi gerekmektedir. Bilgisayarları kullanarak yeni bir şeyler yaratmaktan heyecan duyanlar yazılımı tercih edebilirler.

Yazılımı öğrenmenin en iyi yolu, üniversite düzeyinde eğitim almaktır. Ancak daha da önemlisi kişisel gelişimdir. Sadece bir kursla bile yazılım kapısından girebilirsiniz. Kendinizi geliştirerek yenilikleri takip ederseniz başarıya ulaşırsınız. En çok kullanılan yazılım dilleri incelemek ve şimdiden bir şeyler yapmaya başlamak öğrenmenin ilk adımıdır. Kariyerinizi yazılım üzerinde kurgulamayı düşünüyorsanız şimdiden çalışmaya başlamanız gerekir.

Oy Verin!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir