1. Anasayfa
  2. Genel

2022 Yılının En İyi RPG Oyunları

2022 Yılının En İyi RPG Oyunları

2022 yılına gelindiğinde hâlâ RPG oyunlar popülerliğini korumaktadır. Oyuncuların, oyuna kendilerini daha çok verebildiği RPG oyunlar uzun süreli bir oyun süreci sunmaktadır. Bu yönüyle de tercih edilme oranı artmaktadır. 2000’li yılların şimdiye kadarki büyük bir bölümünde Metin2, Knight Online ve Silkroad Online gibi oyunlar popülerliğini korumuştu. MMORPG türünde olan bu oyunlar zaman içerisinde güncellemelerle desteklense de eski günlerini tekrar yakalayamadı. Bu nedenle 2022 yılının en iyi RPG oyunları oyuncular tarafından merak edilmektedir.

Bu yazımızda sizlerle 2022 yılının en iyi 10 RPG oyunu neler bahsedeceğiz. Dilediğinizi seçip RPG keyfini sürmek ise size kalacak.  

RPG Ne Demek?

Öncelikle RPG ne demek sorusu ile başlayalım. İngilizcede Rol Playing Game’in kısaltması olarak kullanılmaktadır. Türkçe çeviri ise rol yapma oyunudur. RYO olarak da Türkiye’de kullanılmaktadır. Oyuncuların, iyi hazırlanmış bir kurgusal sahnede karakterlerin rollerini üstlenmesini baz almaktadır. Yani belirli kurallar ekseninde oluşturulmuş olan hikâyede yine oluşturulmuş olan karakterleri yönetme oyunudur. Kendi içerisinde çeşitli türleri de bulunmaktadır.   

Genel olarak sosyal etkileşimli ve iş birliğinin vurgulandığı oyunlar olan RPG, oyuncuyu oyunun içerisinde tutmakta ve eğlenirken zihnini çalıştırmayı amaçlamaktadır.

En İyi RPG Oyunları

2022 yılında oyuncular artık yeni RPG oyunlar merak ediyorlar. Bunun için kapsamlı bir araştırma yaparak size en iyi RPG oyunlarını listeledik. Bu oyunların genel olarak özelliklerine ayrıntılı bir şekilde değineceğiz. Fakat önce oyunlarımızı isimleriyle tanıyalım:  

  1. Elden Ring
  2. Disco Elysium
  3. Baldur’s Gate 2: Shadows of Amn
  4. Cyberpunk 2077
  5. Neverwinter
  6. The Witcher 3: Wild Hunt
  7. Pillars of Eternity
  8. Divinty: Original Sin 2
  9. Wasteland 3
  10. Fallout: New Vegas

Size hitap en iyi RPG oyun hangisi? Gelin birlikte bakalım:

Elden Ring

2017 yılının başlarında geliştirilmeye başlanan bu oyun 2022 yılının şubat ayında nihayet oyuncusu ile buluşmuştur. Geliştirmesi FromSoftware tarafından yapılmıştır. Oyunun yönetmeni Hidetaka Miyazaki ve fantezi yazarı George R. R. Martin tarafından ortaklaşa olarak üstlenilmiştir. Yüzüklerin Efendisi romanından etkilenilerek oluşturulan oyunun yönetmenleri “esinlendik fakat elbette aynısını yapmadık” açıklamasına bulundu.

Genel olarak az NPC’nin olduğu açık bir dünyada geçen at sürme ve at üstünde savaşın mümkün olduğu aksiyon dolu bir oyun olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Oyuncuların oynayarak hikâyeyi öğrendiği bu yapım uzun süreli bir aksiyon ve eğlencenin kapılarını aralamaktadır.

Disco Elysium

Etkileyici bir hikâyesi olan Disco Elysium, diyalog ağırlıklı bir oyundur. Mantık olarak yıllar önce savaştan çıkmış bir şehrin henüz iyileşmemiş atmosferinde geçtiği söylenebilir. Ayrıca geleneksel rol yapma oyunlarından çok önemli bir farkı da bulunmaktadır. Bu fark oyunda dövüşün olmamasıdır. Dövüş yerine kahramanın farklı yönlerdeki 24 becerisi bulunmaktadır. Bu beceriler ışığında diyalog ekseninde oyun oynanmaktadır.

Açık bir dünyada pek çok dinamiği bulunan bu oyunda ayrıca 4 temel yetenek de bulunmaktadır. Diyalog ağacı ile beceri ve yetenekler geliştirilmektedir. Tüm dinamiklerini öğrenmenin bile uzun süreceği bu oyun pratik zekâ ve eğlenceye yöneliktir.

Baldur’s Gate 2: Shadows of Amn

2022 Yılının En İyi RPG Oyunları

NPC’ler, diyaloglar ve görevlerle oluşturulmuş bu oyun ciddi bir emeğin ürünüdür. Oyuncu bir başrol ile toplam altı kişilik bir grubu yönetmektedir. Merkezi görevler ve yan görevleri yerine getirmenin gerektiği bu rol yapma oyununda NPC’leri işe alma gibi özellikler de bulunmaktadır.

Merkez görevlerinden yerine getirilmesi yaklaşık olarak 60 saati alacak olan bu oyun, oyuncuyu tamamıyla içerisine çekmektedir. Eğer yan görevlerle birlikte hareket etmek isterseniz hikâyenin bitiş süresi 300 saate kadar çıkmaktadır. İzometrik bakış açısıyla emek gerektiren bu oyun, heyecanlı ve eğlenceli yapısıyla dikkat çekmektedir.

Cyberpunk 2077

Distopik açık bir dünyada oynanan oyun birinci şahıs bakış açısıyla oynanmaktadır. Dış görünüşünü özelleştirebildiğiniz bir paralı asker olarak oyuna başlıyorsunuz. Karakterin yükleneceği bazı özellikleri de seçerek; hackleme, araç sürme gibi çeşitli eylemlere izin verilen oyunun keyfini sürüyorsunuz.

Neverwinter

2022 Yılının En İyi RPG Oyunları

MMORPG türünde bulunmaktadır. Kurgusal bir ülke olan Unutulmuş Diyarlar’da geçmektedir. Sekiz karakter sınıfından birini seçerek başlayacağınız oyunda geniş bir dünya, uzunca bir hikâye ve pek çok görev bulunmaktadır.

The Witcher 3: Wild Hunt

Serinin önceki oyunlarının bir nevi devamı gibidir. Rivyalı Geralt’ın hikâyesini konu almaktadır. İkinci oyundan sonra 6 ay zaman geçmiştir. Hafızası yerine gelen Geralt kaybettiği aşkı Yennefer’i aramaya koyulur. Bu eksendeki hikâye serinin önceki oyunlarını da oynamış kişiler için aksiyon dolu ve eğlencelidir.

Pillars of Eternity

Stratejik dövüş, geniş oyun dünyası ve sürükleyici senaryosu ile dikkat çeken bir oyundur. Görevler ve diyaloglardaki toplam kelime sayısı 700 bindir. Tek oyunculu olan bu oyun ciddi bir emeğin ürünüdür. Oyuncuları için sınırsız bir maceraya kapı aralamaktadır.

Divinity Original Sin 2

Tek başına veya eşli oynama seçenekleri sunmaktadır. İlk seri döneminden yüzyıllar sonrasını konu almaktadır. Etkiletici bir hikâye ve macera dolu bir oynanışı vardır.

Wasteland 3

2022 Yılının En İyi RPG Oyunları

Wasteland 2’nin devamı niteliğinde ortaya çıkarılmıştır. Tek oyunculu veya çok oyunculu seçenekleri bulunmaktadır. Savaş merkezli ve takım odaklı bir rol yapma oyunudur.

Fallout: New Vegas

Fallout 3’ten sonraki dönemi yani 2280’li yılları kapsamaktadır. 2077’de yaşanan büyük nükleer savaştan 211 yıl geçmiştir. İnsan mutasyonları ve çeşitli aksiyonların olduğu oyunda karakterimiz oyuna kurye olarak başlamaktadır.

Böylelikle en iyi RPG oyunları listemizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Oyunların her biri birbirinden değerli ve eğlenceli yapımlar. İçlerinde oynadığınız oyunlar veya oynamayı düşündüğünüz oyunlar varsa siz de yorumlarda fikrinizi belirtebilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler.

Oy Verin!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir