1. Anasayfa
  2. Genel

CDN Nedir? Ne İşe Yarar?  

CDN Nedir? Ne İşe Yarar?  

CDN, İngilizce açılımı Content Delivery Network’ün baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. Türkçe’ye çevirisi ise İçerik Dağıtım Ağı olarak iletilmektedir. Farklı coğrafi konumlarda çalışan bir ekibin, aynı internet sitesi için oluşturulan içeriklerin siteye olabildiğince hızlı girişi için çalışmasıdır.

Google tarafından web siteleri sıralanırken CDN’e oldukça dikkat edilir. İnternetin kullanım sebebi bilgi ve belgelere hızlı erişmektir. Bu nedenle kullanıcılar web sitesine girdiklerinde web sitesi geç yüklenirse siteden çıkış yaparlar. Bir web sitesi için bilinen en çok ziyaretçi kaybetme sebebi aslında budur. CDN geliştirmek, site hızını arttırmak için kullanılan en önemli taktiktir. Dünya çapında bir sunucu topluluğudur. Temel görevi internette bulunan veriyi kullanıcılara en hızlı şekilde iletmektir.

CDN Nedir?

İki amaçla beraber hizmet eder. Bunlardan ilki web sitesi kullanıcılarına istedikleri içeriği olabildiğince hızlı iletmektir. Web sitelerindeki veri akışını toplar ve ziyaretçiye iletirler. Bu sayede internet kalitesi sağlanmış olur. Ortak bir yerde çalışmazlar. Coğrafi olarak birbirinden bağımsız konumlardan ortak bir amaç için çalışırlar.

CDN nedir diyenler için CDN’nin bir diğer görevi de korumadır. Web sitelerini kötü amaçlı saldırılara karşı korur. Bu sayede hem kullanıcıların daha güvenilir gezinmesini sağlar hem de web sitelerinin varlığını sürdürmesine yarar. DDOS gibi zararlı saldırıların önüne geçtiği için kullanımı büyük kolaylıklar sağlamaktadır.   

CDN Nasıl Çalışır?

İçerik Dağıtım Ağı sistemi ya da diğer ismi ile CDN, web sitesine ait veriler bulundurur. Bu veriler sadece ana sunucuda tutulmaz sisteme bağlı tüm sunucularda tutuluyor. Web siteleri dünyanın her yerinden ziyaret alabilmektedirler. Bu gibi bir durumda ana sunucudan veri yollamak oldukça uzun sürecektir. Bunun yerine o kullanıcıya en yakın veri merkezinden gönderim yapılmalıdır. Bu sayede zamandan olabildiğince tasarruf sağlanır. Bu esnada ziyaretçinin DNS adresi alınır. Daha sonra ona en yakın olan sistem bulunur. Bu servis vasıtasıyla görüntü ve içerik ziyaretçiye sunuyorlar.

Tek başına hareket etmez ya da verileri yedeklemez. Sahip olduğu tüm verileri o web sitesinin ana sunucusundan çeker. Önbellekleme yöntemi ile ana sunumdaki veriler hafızaya alınır. Bu süre değiştirilebilir ve ayarlayabilirsiniz. Süre bittiğinde ise ana bellekten yeni bir veri izni alabilirsiniz.

CDN Neden Gereklidir?

Sunduğu pek çok artı sebebiyle web sitelerine gerekmektedir. Ana sunucuda bulunan trafiğin azaltılması için son derece önemlidir. CDN servisi ana bellekten kendisine gerekli olan bilgileri ön belleğine aldığı için ana sunucu sürekli olarak uyarı ya da istek almaz. Yoğun olmadığı için de bant genişliği sorun olmaktan çıkar. Bant genişliği arttıkça maaliyeti de arttırmaktadır. Bu sebeple CDN maaliyeti azaltmak için son derece önemlidir.  

Trafik yoğunluğu web siteleri için oldukça büyük bir sorundur. Ne kadar fazla ziyaretçi trafiği alırlarsa o kadar yavaşlarlar. Hatta bazen siteye girişle ilgili küçük kısa süreli sıkıntılar çıkabilir. Bu yüzden CDN kullanmak trafik yoğunluğuyla baş etmek için son derece etkilidir. Fazla trafik sebebiyle meydana gelen çökme, yavaşlama ve fazla yüklenmeye bağlı sorunları ortadan kaldırır.

Web sitesi için güvenlik sağlar. Kötü amaçlı saldırılara karşı internet sitesini korur. Bu saldırılarda veri hırsızlığı ve site yavaşlaması gibi durumların önüne geçer.

Potansiyel ziyaretçileri çekmek için de kullanışlıdır. Sürekli aynı sorunu yaşadıkları bir siteye kimse girmek istemez. Ancak hızlı ve güvenilir bir siteye çok daha fazla kullanıcı giriş yapmak isteyebilirsiniz.

En Çok Kullanılan CDN Servisleri

Servisleri birden fazladır. Bu servisler arasında ücretsiz olanlar da vardır. Müşteri memnuniyetine göre en çok beğenilen servisleri sizler için topladık. Bu sayede CDN servisi almak isterseniz aşağıdaki seçenekleri göz önünde bulundurabilirsiniz.

Cloud Flare

2009 yılında faaliyete geçen Cloud Flare, çok sayıda kişinin CDN sağlayıcısı tercihlerinden biridir. Sistem tamamen ücretsiz. Bu yüzden pek çok ülkede aktif olarak kullanılabiliyor. İki yüzden fazla sunucu sağladığı için de hemen her yerden ziyaretçilere hızlı ve keyifli web sitesi deneyimi sunuyor. Hızlı, güvenilir ve oldukça basit bir kullanıma sahip. Wordpress’te bulunan eklentiler ile uyum içerisinde çalışabilmektedir. Istanbul’da bir sunucu sağlayıcısı bulunmaktadır. Ücretsiz SSL desteği de veren sistem, web sitesine kötü yazılımlar için duvar oluşturuyor.

Incapsula

Imperva tarafından geliştirilen Incapsula ücretsiz CDN desteği sağlayan sunuculardan bir tanesi. Blog sahipleri bu sunucuyu rahatlıkla kullanabilirler. Web sitesine gelen spam yorumları filtrelemek için muhteşemdir. CAPTCHA koruması da sağlamaktadır. Ücretsiz versiyonu kurulduğu zaman fotoğraf sıkıştırma, önbellekleme ve diğer optimizasyon işlemleri için imkân sunmaya başladı.

Photon

Aslında jetpack modülü olan bir uyarlamadır. Wordpress ve normalden fazla görsel kullanımı varsa bu durumlarda photon kullanabilirsiniz. Resimlerin hızlı yüklenmesini kolaylaştırır. Bant güvenliğini de dengede tutar. Jetpack’ı kurup Photon’ı aktif ederek bu modülü kullanmanız gerekiyor. Kurulumu ve diğer detaylar kolay bir şekilde aktif hale getirilebilirsiniz.

Sucuri

Sucuri, web siteleri için harika hizmetler sunmaktadır. Güvenlik, izleme ya da koruma işlemlerinin tamamını bu servisüzerinden sağlayabilirsiniz. Web sitelerinin içeriğine ve türüne göre birden fazla önbellekleme seçeneği verir. Yıllık fiyatı yaklaşık olarak iki yüz dolardır.

CacheFly

Sektörde bulunan en eski servislerden bir tanesi CacheFly olarak bilinmektedir. İçeriği hızlıca ziyaretçiye iletmek için çalışır. Aynı zamanda oldukça yardımcı bir destek ekibi bulunmaktadır. Bu işe yeni başladıysanız her konuda yardımcı olabilirler. Üstelik her zaman ulaşılabilirler. Profesyonel ve güvenilir bir destek için CDN servisi arıyorsanız CacheFly sizin için en uygun olanıdır. İki ay ücretsiz üyeliğin sonunda yıllık 245 dolar gibi bir ücreti vardır.

Oy Verin!
[Toplam: 3 Ortalama: 2.3]
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir