1. Anasayfa
  2. Genel

FPS Nedir? FPS Arttırma Nasıl Yapılır?

FPS Nedir? FPS Arttırma Nasıl Yapılır?

Teknolojinin ilerlemesi ile son yılların trendi haline gelen internet kullanımında hız ve netlik oldukça önemli oldu. Bu özellikler de yüksek kalitede FPS kalitesi ile mümkündür. Özellikle bilgisayar ortamında başta gelen nişancı ve rekabetçi tarzındaki oyunlarda FPS önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü yüksek FPS değeri demek akıcı oyun oynayabilme imkânı demektir. Tabi sadece oyuncular için değil fotoğraf ve video çeken kişiler için de oldukça önemli bir detaydır. Çünkü internet platformunda FPS kalitesi ne kadar yüksekse görüntü kalitesi de o kadar yüksek demektir. Peki, FPS ne demek? FPS arttırma nasıl yapılır?

FPS Ne Demek?

İnternet kullanıcılarının aradığı en önemli özelliklerin başında ses, görüntü ve hız gelmektedir. Ses özelliği bilgisayarın sahip olduğu ses sistemine bağlı iken görüntü ve hız bilgisayarın ana donanım birimleriyle bağlantılıdır.  Bilgisayarın ram, işlemci ve ekran kartı performansını ölçen birime FPS denmektedir.

FPS’nin açılımı Frame Per Second yani Saniyedeki Kare Sayısı demektir. Kısaca, saniye başına düşen kare sayısı kullanıcılar için büyük önem taşımaktadır. İşte bu noktada devreye giren FPS, ekran kartınız ve monitörünüzün saniyede kaç kare oluşturabileceğini belirleyen sistemdir. Yazımızda sizi bu konuda daha detaylı bilgilendirmeyi amaçladık. FPS arttırma nasıl yapılır? Nereden yapabilirsiniz? Tüm bu soruların cevabı için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

FPS Testi Nasıl ve Nereden Yapılır?

FPS Nedir? FPS Arttırma Nasıl Yapılır?

Kullanılan bilgisayar, tablet veya akıllı telefonun modeli ve performansına göre FPS değeri değişkenlik gösterebilmektedir. Mesela bilgisayar oyunları için öngörülen FPS değerinin en az 30 olması gerekmektedir. Bu değerin artması görsel açıdan önem teşkil etmiyor olsa da yüksek görüntü kalitesi ve net ekran açısından gerekli olmaktadır. Ortalama olarak düşünürsek 25 FPS değeri de iyi bir hız ve görüntü kalitesi elde etmenizi sağlar. Ancak unutmamak gerekir ki oyunlarda genellikle istenilen sonuçların alınması minimum 30 FPS ile mümkündür.

FPS kalitesini ölçmek için birçok farklı test yapılabilmektedir. Bu konuda birçok yardımcı program işinizi kolaylaştırmak için hizmet vermektedir. Bu programlardan bazılarını aşağıda sizler için sıraladık:

  • MSI Afterburner
  • FPS Monitor
  • Fraps
  • GeForce Experience
  • RadeonPro
  • CAM

Yukarıda belirtilen programlardan faydalanarak FPSkalitenizi artırarak sistemlere daha iyi hâkim olabilirsiniz. Programlardan size en uygununu kullanarak anlık oynatılan kare sayılarına, işlemci sıcaklığına, ekran kartının fan hızına, GPU çekirdek çalışma frekansına ulaşabilirsiniz. Ayrıca kullanılan RAM bellek miktarından bilgisayarın elektrik tüketimine kadar pek çok veriye ulaşma şansı da yakalayabilirsiniz.

FPS’yi Ne Artırır?

İnternette görüntü kalitesi özellikle hızlı kullanımlarda aksaklık gösterebilmektedir. Aktif bir video, art arda çekilen fotoğraflar veya oyunlar bunlardan birkaçıdır. Bilgisayar oyunlarını örnek verirsek burada yaşanılan en büyük sorun ekranda yavaşlama ve donmadır. FPS değeri düşükse maalesef bu tarz sorunlar sıklıkla karşımıza çıkacaktır. Peki, FPS arttırma nasıl yapılır? İşte bu noktada birtakım yöntemlere başvurmak gerekecektir. Yapılması gereken ilk adım bilgisayarın ekran kartının güncellenmesidir. Çünkü hızla gelişen oyun dünyasında artık üreticiler de ekran kartlarını duruma göre güncelleyebilme hakkına sahiptir.

FPS arttırma yolunda izleyeceğiniz diğer yöntemlerden biri arka planda çalışan uygulamaları kapatmaktır. Bunun sebebi ise arka planda çalışan uygulamaların ekran kartını fazlaca yoruyor olmasıdır. Bilgisayarın yavaşlaması ve takılmasına sebep olan bu durumdan kurtulmanız için kullanmadığınız sekmeleri kapatmanız gerekmektedir.

Yüksek kaliteli oyun deneyiminde FPS arttırma için bir diğer yöntem bir oyunu indirdikten sonra ayarlarını düzenlemektir. Genelde oyunlar bilgisayarınızın ayarlarına otomatik olarak kendini ayarlamaktadır. Ancak sizin ayarlar kısmından indirilen oyunun grafik ayarlarını düzenlemeniz ve oyun esnasında güç tasarrufu modunda kullanmamanız FPS değerinin artmasını sağlayacaktır. Bireylerin yüksek kalitede sorunsuz deneyim yaşamaları için farklı ihtiyaçları ve beklentileri vardır. Özetle ihtiyaçlarınıza göre ideal FPS’ye sahip olmak için dikkat etmeniz gereken ayrıntılar bunlardır. Tabi monitör ve ekran kartı gibi konfigürasyonlara ne kadar kaynak ayırdığınızı da göz önünde bulundurmalısınız.

Düşük FPS Arttırma Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcıları yaşadığı görüntü sorunlarından FPS arttırma yolu ile kurtulma şansı bulabilmektedir. Kaliteli bir oyun zevkini tatmak isteyen kişiler bu noktada birçok yol izleyebilmektedir. Düşük FPS değerini arttırmanın nasıl yapıldığı ile ilgili tüyoları sizler için sıraladık:

Öncelikle arka plandaki işlemleri kapatarak işleme başlayabiliriz. Sonrasında Görev Yöneticisi’ni açarak büyük miktarda CPU ya da RAM kullanan işlemleri görmek için CPU ve Bellek sekmelerine tıklayıp işleme devam edilmektedir. Bu esnada oyunu ve grafik sürücülerinizi güncellemek işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü GPU sürücüleri aracılığıyla eklenen optimizasyonlar ve yeni özellikler, FPS değerini arttırmaktadır. Ancak grafik kartı üreticisinin yazılımı ile onları güncel tutmanız dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

Oyuncu ayarları ve modifikasyonlar da aranmalıdır. Bunun sebebi modifikasyoncular, oyunu 60 FPS’de çalışmaya zorlayabilirler. Ayrıca ayar menülerinde bulunamayan özellikleri devre dışı bırakmak performansı artırmaya yönelik yaratıcı yöntemlerden olabilmektedir.

Son adım olarak ise kurulumunun mutlaka onarılması gerekir. Olağan dışı performans sorunları yaşayan kullanıcılar kitaplık kısmından oyunun özelliklerine erişmeli ve “Onar” ya da “Bütünlüğünü Doğrula” seçeneğini kullanarak FPS arttırma yoluna gidebilirler.

FPS Ne Kadar Olmalı?

FPS değerinin önemi yukarıdaki başlıklarda da bahsettiğimiz gibi özellikle oyunlar esnasında oldukça önemli yer kaplamaktadır. Tabi bu durum akıllara oyunlarda “ideal FPS kaç olmalıdır?” sorusunu getirir. Geçmiş dönem oyunlarında 30 FPS ne kadar yeterli gelmiş olsa da günümüzde bu değer değişkenlik göstermektedir. Gelişen donanım ve yazılımlarla birlikte hayatımıza giren 30 ve üstü FPS değerlerindeki oyunlarda kullanıcılar takılma sorunu yaşamazlar. Oyunlarda yer alan FPS değerleri 30 altına düşmeye başladığında oyun oynarken takılmalar ve görüntülerde oluşabilecek pürüz oranlarında artış görülmektedir. Bu durumda oldukça can sıkıcı olurken oyun kalitesini de düşürmektedir.

Oyun oynarken en akıcı sonucu 60 FPS ve üstü değerlerle elde edebilirsiniz. Tahmin edileceği üzere FPS değerindeki bir görüntü hızı ile 60 FPS değerindeki hız arasında yüksek fark olacaktır. FPS değerini artırarak daha donanımlı bilgisayar ekranı kullanabilmeniz sizin elinizdedir. FPS değerini arttırma adımlarını takip siz de ederek oyunlarınızı önceki zamanlara göre daha akıcı bir şekilde oynayabilirsiniz.

Bu konuyu örnek ile açıklamak gerekirse mesela 60 Hz üstü yenileme hızına sahipsiniz. FPS değerlerinizin bu durumda 300’ü görmesi pek bir anlam ifade etmez. Sebebi ise 60 Hz ekran yenilemesine sahip ekranlarda çıkılabilecek maksimum değerin 60 FPS olmasıdır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için bilgisayarınızda yer alan ekran yenileme yani “Hz” oranına da dikkat edilmesi gereklidir. 75, 120, 144 Hz ve daha üstü ekran yenileme hızına sahip olduğunuz takdirde yüksek FPS değerleri işinize yaramaktadır.

Bu ve benzeri konularda bilgi almak için blog içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Oy Verin!
[Toplam: 1 Ortalama: 1]

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir