1. Anasayfa
  2. Genel

Yum İnstall GCC Nedir?

Yum İnstall GCC Nedir?

Yum İnstall GCC 1987 yılında yazılmış işletim sistemi olarak bilinmektedir. Bu dil, bir kitap olarak yazılmak suretiyle piyasaya sunulmaktadır. Program ya da yazılıma olan katkısı sayesinde bugün bile aktif olarak kullanılmaktadır.

Standart manada programlama dillerinin atası hatta kriteri olarak kabul edilmektedir. Compiler derleyici olarak yazılımlama sektörüne giriş yapıp o günden bugüne yer almaktadır. Daha sonraları içerisine çok farklı diller de eklenip güncel hale getirilip kullanılmaktadır. Modern olarak sadece C++ olarak görünüyor olsa da temelinde GCC yatmaktadır.     

GCC’yi Linux’a Nasıl Yükleyebilirim?

Yum İnstall GCC

Linux, Ubuntu adı verilen ve de geniş bir işletim sisteminin bir parçası olarak bilinmektedir. Windows kadar popüler olmasa da kullanıcı sayısı baya bir ağırlıklı hatta yüzbinlerden oluşmaktadır. Bu sisteme GCC kurulumu mümkündür.

Ubuntu tabanlı bu sistemlere Yum İnstall GCC eklemek için öncelikle build-essential adlı mega bir pakete sahip olmak gerekmektedir. Bu paketin yanı sıra sudo ayrıcalıklı root mekanizması ne yazık ki hayati önem arz etmektedir. Yapılması gereken işlem mantık olarak paket listesini güncellemek hatta yeniden oluşmasını sağlamaktır. Güncellenen paket listesi yeni depolara alan açmaktadır. Kurulum sudo apt install build-essential paketinin yazılması ile tamamlanmaktadır.

CentOS 7 için GCC’deki En Son Sürüm Nedir?

Çalışan bir CentOS sistemine sahip olan kişiler en güncel komutları yüklemek zorundadır. Yum İnstall GCC Centos 7 için sürekli olarak güncellenen bir depo dosyasıdır. Mevcut olarak kullanılan en güncel hali 9.2.0 olarak bilinmektedir.

Sürüm güncellemesi yapmak için siteme güncellemesi yapmak gerekmektedir. Sistem güncellemesi root üzerinden yapılmaktadır. Komutlar sırası ile verildiği takdirde güncelleme işlemi kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Güncellemeler kullanıcı tarafından ne yazık ki manuel olarak yüklenmektedir. Araştırmalara göre bu türlü önemli programlar otomatik güncelleme ya da yüklemelere kapalı tutulmaktadır.

G++ ve GCC Aynı Mıdır?

yum install GCC

Aslında bu iki dosya birbirinin aynısı olmamakla birlikte uzantısı olarak bilinmektedir. Birçok üst düzey yazılım, donanım hatta işletim sitemi bilgesine göre böyle kabul edilmektedir. Bir grup usta bilgisayar bilgesi bu görüşe katılmamaktadır.  

Yum İnstall GCC derleyen bir komut programı olarak hizmet vermektedir. Diğer bir deyişle G++ ve C++ uzantısına sahip olan dosyalar birbirleri ile çalışmaktadır. Uyumlu hatta birbirlerini toparlayan olarak görülmektedir. 1987 yılında GCC olan ilk yazılım kitabı zamanla başka dilleri de içine alarak yeni bir dil oluşturmuştur. Oluşan yeni dil C++ olarak anılmaktadır. Kısaca bu iki uzantı birinin diğerine dönüşmüş halidir. Bir tanesi geleneksel olarak anılsa da bir değeri modern olarak anılmaktadır.

GCC Sadece C İçin Mi?

Bu kod ilk yazıldığı tarih itibariyle sadece C klasörü için derleyen özelliği taşımaktadır. O günden bugüne kadar sürekli olarak gelişme gösteren kod sisteminde yeterli olmamaktadır. Zaten C kısaltması direkt olarak Compiler kelimesinden yola çıkılarak kullanılmaktadır. Daha sonra birçok farklı dilin eklenmesiyle kullanım alanı C ile sınırlı kalmamaktadır.

Doğru parametreleri aldığı her alanda etkin verim hatta üst düzey kullanım sağlamaktadır. Compiler 15 milyonu aşan kod satırıyla ücretsiz olarak sunulmaktadır. Objective-C, Objective-C++, Fortran, Ada, D hatta Go için geliştirmeler bulunmaktadır. Buradan da anlaşıldığı gibi böyle bir kod sadece bir alanda bağımlı kalmamaktadır. Uyum sağladığı her uzantıya etkin bir biçimde eklenmektedir.

GCC’yi Yükleme Komutu Nedir?

Yum İnstall GCC yüklemesi komutlar ile mümkün olmaktadır. Bu yükleme komutları derlenecek olan alana göre değişiklik göstermektedir. Yükleme yapılmazdan önce işletim sisteminde daha önceden yüklü olup olmadığı kontrol edilmelidir. Özellikle Linux, Unix hatta Windows işletim sitemlerinde bileşen olarak kurulu bulunmaktadır. Kurulu gelmediği durumlar da ise sonradan kurulum yapılmaktadır. Debian tabanlı Linux sistemlerine #apt install gcc yazılarak kurulmaktadır. Rpm tabanlı sitemlerde ise #Yum İnstall GCC komutu ile aktif hale getirilmektedir.

GCC’yi Nasıl Oluşturabilir ve Yükleyebilirim?

Yum İnstall GCC

GCC derleyicisinin kurulumu ubuntu ya da Windows olarak ayrılmaktadır. Ubuntu dosyasında paketi kurmak için üç adet kod çalıştırılmaktadır. Bu kodlar sırasıyla;

  • Sudo apt-get update,
  • Get upgrade-sudo apt,
  • Sudo apt-get install build-essential olarak yazılmaktadır.

Windows işletim sisteminde ise yine iki farklı yol ile yükleme yapılmaktadır. 1.yol Cygwin olarak anılmaktadır. Bu sistem Linux üzerinde neredeyse hiçbir değişiklik yapılmadan kullanılmasını amaçlamaktadır. Linux siteminden Windows’a geçişin kolaylaşması POSİX adı verilen bir standart aktarma ile mümkün olmaktadır.

İkinci yolda amaç Linux üzerinde geliştirilen POSİX uygulamasını Windows’a taşımak ne var ki daha da kolaylaşmaktadır. Burada yapılması gereken ise CYGwin yerine GWMin uygulaması kullanmaktır. Bu aşamalar takip edildikten sonra Yum İnstall GCC kurulumu tüm işletim sistemlerinde aktif olmaktadır.

GCC Linux’ta Nereye Kurulur?

yum install GCC

Linux GCC olarak anılan işletim sistemine göre dizayn edilmektedir. Zaten ilk ortaya çıktığı yıllarda Linux’a göre indekslendiği bilinmektedir. Linux’a bu sistemi kurmak adına depodan Code:Blocks kurun. Bu kurulum C’nin içerisine yapılmaktadır.

Bu kurulum her ne kadar Windows tabanlı sitemler için üretiliyor olsa da Linux siteminde güzel bir şekilde çalışmaktadır. Yum İnstall GCC kurulumu her sistemde aynı olarak bilinmektedir. Gelişen teknolojilere göre ise tüm diskler taşınabilir olduğundan C’de de olsa taşımak mümkündür. C ye kurulum yapılasındaki başlıca neden C’nin verimli olmasıdır. Bir diğer neden C diğer sistemlere rahatça taşınmaktadır. Diğer sistemlerde en az hasarla çalışmaktadır. C esnemesi kolay bir o kadar da güçlüdür. Bu neden C daha sık tercih edilmektedir.     

Oy Verin!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir