1. Anasayfa
  2. Genel

Chrome Bağlantınız Güvenli Değil Hatası Çözümü

Chrome Bağlantınız Güvenli Değil Hatası Çözümü

Chrome üzerinden bazı internet sitelerine bağlanmaya çalıştığımızda ortaya çıkan bir sorun olan güvenli değil sorunu her zaman karşılaştığımız bir sorun değildir. Bu sorun ile karşılaştığımızda bunun olası birkaç farklı nedeni olabilir.
Bunun yanında bazı sorunlar tarayıcı kökenli olmakla birlikte bazı sorunlar ise internet sitesinden dolayı ortaya çıkar. Sorunların kökenlerini bilerek hızlı bir şekilde çözüm oluşturmak mümkündür. Bu yazımızda sorunun kökenlerini ve çözüm yollarını ortaya koymaya çalıştık. Yazımızda sizler için güvenli değil hatasının nedenleri ve böyle bir durum ile karşılaşmanız durumunda yapabilecekleriniz anlatılmıştır.

Güvenli Değil Hatasının Nedenleri

Bu hata ile karşılaşmanız durumunda chrome sizi hata ekranı yerine kendi sayfasına yönlendirir. Bu sayfada ise durum ile ilgili detaylar yer alır. Genel olarak bakıldığında bu sorunun nedenleri değişkenlik göstermektedir. Örneğin sıklıkla karşılaşılan bir sorun olarak SSL sertifikası sorunları başta gelir. SSL web sitelerinde güvenlik amacı ile kullanılan bir sertifikadır. Bir https sitesine tıkladığınızda chrome bağlanmak istediğiniz sitenin güvenli olup olmadığını tespit etmek için SSL sertifikasına bakar. Bazı durumlarda ise bu sertifikanın güvenilir olmadığını tespit edip sizi bu sayfaya yönlendirmekten vaz geçer.

SSL sertifikasının güvensiz olmasının birkaç nedeni vardır. Esas işlemi kişinin ad soyadı ya da kredi kartı gibi bilgilerini güvenli bir şekilde şifrelemek olan bu sertifikanın geçersiz olması nedeni ile bu hata ile karşılarız. Bazı durumlarda SSL sertifikasının süresi dolmuş olur. Bu sertifika belirli süreler için kiralama usulü kullanılan bir güvenlik sertifikası olup süresi dolduğunda yenilenmesi gerekir.

SSL sertifikası ile ilgili ortaya çıkan bu sorunun dışında SSL sağlayıcı firmanın güvensiz olması da yine bağlantının güvensiz olduğu anlamına gelir ve yine bu nedenle bağlantınız güvenli değil hatası ile karşılaşabilirsiniz. SSL ile ilgili bir diğer sorun ise alt alan adına tanımlamamış olması gelir. Bazı internet sitelerinde SSL geçerli olsa dahi alt sayfalara tanımlı olmadığından bu alt sayfalara erişim sırasında bu sorun ortaya çıkar. Bu nedenle bağlantınız güvenli değil hatası ortaya çıkar.

Bağlantınız Güvenli Değil Çözümü

Bu hatayı çözebilmek için birbirinden farklı yöntemler kullanılır. En başta gelen ve en kolay yöntem ilk olarak sayfayı yenilemek şeklinde geçer. Giriş yapmaya çalıştığınız internet sayfasını yenilemek için öncelikle F5 tuşuna basarak sayfayı yenileyip yeniden giriş yapmaya çalışabilirsiniz.

Eğer ortak bir ağ üzerinden giriş yapmaya çalışıyorsanız bu durumda da yine bu hata ile karşılaşabilirsiniz. Ortak ağlar genel olarak http üzerinden çalışır ve bu nedenle https olan sitelere giriş yapılırken bu sorun ile karşılaşıldığı ortaya çıkar.
Sorunun giderilebilmesi için çerezleri ve ön bellekte biriken bilgileri silmek de mümkündür. Bu amaçla chrome üzerinde iken ctrl + h tuşlarına basarak eski giriş yaptığınız internet sitelerine bakabilirsiniz. Bu sitelerin ve çerez bilgilerinin silinmesi de sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Bu amaçla açılan sayfada tarayıcı geçmişini temizle diyerek eski hafızada bulunan bilgileri silerek yeniden giriş yapmaya çalışabilirsiniz.

Yine bir çözüm önerisi olarak gizli mod üzerinden giriş yapılabilir. Chrome tarayıcısında bulunan bir özellik olan bu yöntem ile chrome gizli mod sekmesi açılır ve buradan giriş yapmaya çalışılır. Bu şekilde ortaya çıkan bağlantınız gizli değil hatası çözülmeye çalışılır.

Chrome bazen bilgisayarın saatinden ve tarihinden dolayı sizlere bu hatayı verebilir. Eğer bilgisayarınızın tarihi ve saati doğru değil ise bu tarih ve saat ayarlarını düzelterek de giriş yapmaya çalışabilirsiniz. Windows işletim sistemleri için ayarlar altında bulunan zaman ve dil seçeneği üzerinden mevcut tarih ve saat ayarlarını değiştirerek giriş yapmayı deneyebilirsiniz.

Yine pek sık karşılaşılan bir durum olmamakla birlikte antivirüs yazılımı ve güvenlik duvarı da bu sorunlara neden olabilir. Bu sorunları giderebilmek için antivirüs yazılımının ayarlarına bakabilir ya da belirli bir süre iptal edip sorunun antivirüs kökenli olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Bazen internete bağlanmak için kullanılan vpn yazılımları da bu soruna neden olur. Eğer bu sorun ortaya çıkar ise vpn üzerinden değil de doğrudan siteye bağlanmaya çalışabilirsiniz. Bazen tüm bu çözümler işe yaramaz. Eğer illa ki siteye giriş yapmak istiyor iseniz gelişmiş altında bulunan devam et kısmını seçerek bağlantıya devam edebilirsiniz.

Oy Verin!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir