1. Anasayfa
  2. Genel

DNS Nedir? Dns Ayarları Nasıl Değiştirilir?

DNS Nedir? Dns Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Bugün sizlere DNS Nedir? gibi soruları sizler için hazırladım ve sizlere bazı cihazlarda DNS ayarlarınızı nasıl değiştirebileceğinizi gösterdim. Öncelikle DNS Nedir? sorusu ile başlayalım.

DNS Nedir?

DNS kelime bakımından Domain Name System’in kısaltılmış bir halidir. İnternetin telefon rehberi olarak dile getirilmekte. Her internet sitesinin bulunduğu bir sunucu ve IP adresi vardır. Bu IP adreslerini kullanmadan direkt olarak alan adı kısmından internet sitesine ulaşabilmenizi sağlayan sisteme DNS denir.

Örnek olarak rabisu.com‘a girmek istediğinizde rabisu’ya ait dosyaların bulunduğu sunucuya bağlanmanız gerekmektedir. Ancak DNS sistemi olmasaydı, siteye giriş yapabilmek için internet tarayıcınıza direkt olarak sunucunun bulunduğu adresi girmemiz gerekecekti yani (192.168.1.1) gibi bir adres girmemiz gerekecekti.

“DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor” Hatası

Bu hata tarayıcınızın internete bağlanamadığı anlama gelir. DNS hataları internet bağlantıları yanlış yapılandırılmış DNS ayarları ya da eski bir tarayıcı ile ilgili kullanıcı tarafından sorunlardan sebep olur.

Aynı biçimde internet üzerindeki Twitter Facebook gibi tüm internet sitelerine, DNS ile birlikte bağlanıyoruz. DNS sayesinde karışık olan IP adresleriyle uğraşmak zorunda kalmıyoruz.

Cloudflare DNS kendi açıklaması ile en hızlı yanıt süresini, bir DDoS engelleyici gibi gelişmiş güvenlik önlemlerini DNS hizmeti sunar. 200’den çok sunucusu ile birlikte dünyada dağıtılmış Cloudflare ağı sebebiyle, %100 gibi bir çalışma süresine sahiptir.  

Google DNS – 8.8.8.8 Günümüzde en çok kullanılan ve en çok tercih edilen DNS adreslerinden biri olup Google’ın kendisinin bir ürünüdür. Sadece DNS analizi ve önbelleğe alma görevini alarak, hız ve güvenliğe odaklanmaktadır.

DNS ayarları nasıl değiştirilir? / DNS ayarları değiştirme

DNS ayarları Windows, Mac, İOS ve android ile kolayca yapılabilmektedir. Fakat tüm işletim sistemlerinde bu işlem farklı bir şekilde yapıldığı için bu durum az da olsa kafaları karıştırıyor. Ben de bugün sizlere her cihazda nasıl DNS ayarı yapılacağını anlatacağım.

Windows 11 DNS ayarları nasıl değiştirilir?

Microsoft, Windows 11 ile beraber işletim sistemi ile beraber bazı önemli değişiklikler yaptı. Önceki işletim sistemi ile benzer bir şekilde DNS değiştirmek mümkün olsa da,  DNS ayarlarına erişim bu şekildedir;

İlk olarak Windows + i tuşuna basarak veya başlat tuşuna sağ tıklayarak açılan kısımdan ayarlar bölümünü seçiniz.

dns ayarları

Kenar çubuğundan Ağ ve İnternet’i seçip Ethernet’in üzerine tıklayınız. İnternete kablosuz bağlanıyorsanız Wi-Fi, kablolu bağlanıyorsanız Ethernet’e tıklayınız.

dns nedir

DNS Sunucu Ataması seçeneğinde hemen yanındaki “Düzenle” butonuna tıklıyoruz. Ancak bu seçeneği göremiyorsanız, önce Donanım Özellikleri kısmına tıklayınız.

dns ayarlar

Tıkladıktan sonra açılan kısımda otomatik yerine “El ile girilen” seçeneğini seçiyoruz seçtikten sonra karşımıza IPv4 ve IPv6 olarak iki seçenek çıkıyor.

IPv4’ü seçtikten hemen sonra karşınızdaki menüde bulunan Tercih Edilen DNS ve Alternatif DNS kısımlarına kullanmak istediğiniz adresleri giriyor ve “Kaydet”‘e tıklıyoruz.

Windows 11 DNS değiştirme ayarlarının tamamlamış bulunmaktasınız.

Mac DNS değiştirme ayarları nasıl yapılır?

MacOS işletim sisteminin yüklü bulunduğu Mac cihazlarınıda DNS değiştirmek. Önce sol üstteki Apple logosuna tıklıyoruz. Açılan kısımda Sistem Tercihleri’ne tıklıyoruz. Sonrasında Sistem Tercihleri bölümünden Ağ seçeneğine tıklıyoruz.

Eğer internete kablosuz bağlanıyorsanız Wi-Fi, kablolu bağlanıyor iseniz Ethernet bölümünde yeşil bir ışık yanacaktır. Işık .yanan yerin sağ altında bulunan İleri Düzey seçeneğine tıklayınız.

İşlemi tamamlamak için üstten DNS bölümüne tıklayın. Açılan ekranda + seçeneğine tıklayarak kullanmak istediğiniz adresi giriniz. Hazırda bir adres girili ise onu seçip – seçeneğine tıklayıp silebilirsiniz.

Iphone’da DNS ayarları nasıl değiştirilir?   

Bir Iphone veya Ipad’iniz var ise, DNS değiştirme işlemini kolay ve rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Iphone DNS ayarlarını değiştirmek için Ayarlar > Wi-Fi adımlarının takip ediyoruz. Bağlı olduğunuz ağ’ın sağ tarafındaki İ simgesine basıyoruz.

Açılan yerde en alt kısımda DNS’i Ayarla seçneğini göreceksiniz sonrasında Otomatik olan ayar yerine Elle’yi seçmeniz gerekmektedir. Artık cihazınız otomatik olarak DNS almak yerine sizin belirlediğiniz bir DNS adresi kullanacaktır. Bu ekranda hazırda girili olan DNS adresini, butonuna basarak kaldırıp yada + butonuna basarak yeni bir DNS adresi ekleyebilmektesiniz.

Belirlediğiniz DNS adresinide girdikten sonra İOS DNS değiştirme işlemlerini kaydete tıklayarak tamamlamış olacaksınız.

Android DNS değiştirme nasıl yapılır?

Android cihazlarda DNS değişme işlemi çok basit birkaç ayar değişikliği ile hemen yapabilirsiniz. Adımlarda göstereceğim bazı menü adları cihazınızın Android sürümüne değişiklik gösterebilmekte. “Adı Değiştir” “Gelişmiş Ayarları Göster” şeklinde olabiliyor. Sizin için önemli olan Wi-Fi ağınızı bulmak ve Statik seçeneğini aktif hale getirerek istediğiniz DNS adreslerinden birini yazmak olacaktır.

1. Adım: Ayarlar’ı açın.

2. Adım: Wi-fi’yi açın.

3. Adım: Bağlı olduğunuz ağa tıklayın.

4. Adım: Açılan kısımdan IP Ayarları’nı açın.

5. Adım: Buradan Statik seçeneğine tıklayın.

6. Adım: DNS 1 ve DNS 2 boşluklarını belirlediğiniz DNS adresleri ile doldurunuz.

7. Adım: İşleminizi kaydedin.

8. Adım Cihazınızı yeniden başlatın.

Oy Verin!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir