1. Anasayfa
  2. Genel

Domain Nedir? Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Domain Nedir? Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Domain Nedir?

“Domain Sorgulama” nedir? Tam anlamıyla bir alan adının, ne durumda ve kimde olduğu gibi bilgilere erişebildiğiniz bir sorgulama türüdür. İnternet üzerinde yayın yapan siteleri ziyaret etmek için Google Chrome gibi tarayıcılar kullanılmaktadır. Rastgele bir siteyi ziyaret etmek için bu tarayıcılardan “adres çubuğu” kısmına yazmış olduğumuz “http” veya “https” ile başlayıp .com, .net gibi bir uzantıyla biten sitelere “domain” ya da bizim dilimizdeki ifadesi ile “alan adı” denir.

Şimdide işin diğer tarafına geçelim. İnternet sitesinde yayın yapılan her sitenin belirli bir rakamlardan oluşan benzersiz bir adresi bulunmaktadır. Yani herhangi bir siteye giriş yaparken veya bir şeyi yayınlamak için, bir domain adresine ihtiyacınız yoktur. Fakat gün içerisinde bir sürü siteyi ziyaret ettiğinizi sayarsak ve bu sitelerin çoğunuda arama motoru kullanmadan, tarayıcıya adres yazarak gireceğinizi düşünürsek; her adresin ayrı ayrı sayı grubunu aklınızda tutmanız neredeyse imkansızdır. Bundan dolayı “DNS” ile belirtilen açılımı “Domain Name System” olan bir teknoloji icat edilmiştir. En kolay şekilde söylemem gerekirse bu teknoloji ziyaret etmek istediğiniz sitenin IP adresini, domain adresine çevirir. Bir uygulamanızda veya telefon rehberinizde telefon numarasını isim olarak belirlemek ile neredeyse aynı bir olaydır.

Domain Sorgulama (Alan Adı Sorgulama) Nedir?

domain sorgulama

Domain internet sitelerinin genel olarak eklentisi olan alan adlarıdır. Yani, .com, .tr ‘ye benziyen eklentiler domain adlarıdır. başka bir söyleyişle insanların nasıl ad ve soyadı varsa, sitelerinde domain adları bulunmaktadır. Bir domain adı almak isterseniz öncelikle onun domain kapsamında uygun olup olmadığını, yani başka bir site tarafından kullanılıp kullanılmadığını öğrenmelisiniz. Bu olayda domain sorgulama şeklinde gerçekleşir.

Subdomain Nedir?

Subdomain dilimizde “ait alan adı” olarak çevrilmekte olup “subdomain” terimi, bir ana domainden üretilen diğer domainlerin tamına verilen isimdir. Örnek olarak gösterirsek alanadi.com bir ana domaindir. blog.alanadi.com ise bir subdomain adresidir. Bir subdomainin oluşturulabilmesi için, asıl domaine ihtiyacınız olacaktır. Hosting hseabınızın yönetim paneli üzerinden oluşturabilirsiniz. Ana sitenin blog sitesine veya forum sitesine gibi herhangi bir web sitesine ulaşmak için kullanılabilmektedir.

Domain Neden Önemlidir?

Domaini önemli kılan tek şey, marka bilinmişliğine pozitif katkısıdır diyebiliriz.Bunun yanı sıra mümkün olduğu kadar kısa, akılda kalıcı, sunulan ürün ve hizmetle alakalı bir domain; satın alma ve ziyaret etme uyarısınında olumlu etkiler. Sitenize ne kadar emek versenizde, projenizle uyumu bir domain adresiniz yok ise yenik başlıyorsunuz demektir.

IP Adresi Nedir?

IP adresleri, ağ üzerinden bilginin hangi cihazlar arasında gönderilip belirleyen IP adresleri, verinin kısmını içerir. Bu sayede cihazın iletişim için aktif olmasını sağlar. İnternete bağlı tüm cihazların ayrılması gerekir. Bu olay internetin çalışmasında ana prensibi oluşturan IP adresleri tarafından gerçekleşir. IP adresleri, sayıların noktalarla ayrıldığı bir sıralamadan oluşur. Telefon, tablet, bilgisayar gibi internete bağlanan cihazların her birinin IP numarası bulunmaktadır. Bunun sayesinde ağ tarafından birbirlerinden ayrılabilirler. Aynı şekilde yine IP sayesinde birbirleri ile iletişim kurabilirler.

Domain Nasıl Çalışır?

Herhangi bir internet sitesine girebilmek için sitenin adresi yazılır. Girdiğiniz adres ilk olarak global sunucu ağına yani DNS’e gönderilir. Domainle alakalı name serverlara bakan bu sunucular isteği iletir. Bu arada bu adresler hosting sağlayıcılarının yönettiği bilgisayarlar olarak isimlendirirler. Ziyaret etmek istediğiniz internet sitesinin saklandığı bilgisayara bulunmuş olduğu hosting sağlayıcısı aldığı isteği gönderir. Bu bilgisayarlar web server adı ile anılır. Bu tür bilgisayarlarda genelde Nginx ve Apache gibi yazılımlar yüklüdür. İnternet üzerindeki bilgileri bir araya getirir. Bir araya getrimiş olduğu bilgileri bilgisayarlar geri gönderir. Bu sayede siteye giriş yapılabilir. Saniyeler içinde giriş yaptığınız sitelere ulaşabilmeniz için içeride koca bir sistemin doğru bir düzende çalışması gerekir.

Domain’in İşletmeler İçin Önemi Nedir?

Tüketiciler herhangi bir ürün almadan önce ya da herhangi bir işletmeden alışverişini yapmadan önce nu işletmeyi ya da hizmeti internet üzerinden araştırıyor. Bu yüzden bir internet sitesi olan işletmeler diğerlerine göre daha çok öne çıkıyor. Domain ise bu işin en kriter noktasıdır, Domain (alan adı) popülasyonu gittikçe artıyor ve akılda kalıcı, kısa ve kesin domain (alan adı) sayısı her geçen gün azalıyor. İşletmeler kendi markalarının bulunduğu domain (alan adı) uzantılarını kaydederek, en kötü ihtimalle bir siteniz olmasada kendi marka isimlerinizi ellerinizde bulundurmalısınız.

Oy Verin!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir