1. Anasayfa
  2. Genel

Ram Nedir? Ram Ne İşe Yarar?

Ram Nedir? Ram Ne İşe Yarar?

Özellikle oyun tutkunları ile video ve grafik işleri yapanlar için takılma, donma gibi aksamalar kabul edilemezdir. Çünkü, özellikle oyun oynarken saniyelik bir takılma bile bütün emeğin yok olması anlamına gelmektedir. Bu elbette kullandığınız cihazın özellikleriyle ilgilidir. Bu özelliklerin içinde de en önemli parça Ram’dır. Peki, bilgisayar teknolojisinin bu kadar ilerlemesinde büyük payı olan Ram nedir?

Önbellek ismi de verilen ram aslında bilgisayarın görünmeyen beynidir. Sizden gelen taleplerle sabit disk, ekran kartı gibi diğer donanımlar arasındaki bağlantıyı kuran bileşendir. İşlemleri hızlandırabilmek için pek çok şey, bu geçici hafıza olan Ram’de depolanır. Böylece her bilginin sabit diskten çekilmesi önlenmektedir. İnternet tarayıcıları, videolar, sesler sabit diske kaydedilmeden önce ön bellekte, yani Ram’de işlenmekte ve size ulaşmaktadır.

Ram Nedir?

ram ne işe yarar

Bilgisayar teknolojileri gelişirken bilim insanları ön bellek diye geçici bir depolama biriminin işlemleri hızlandırdığını fark etti. Ancak ana kartın değişmez parçalarından biri olan Ram küçük ve az enerji ile çalışmalıydı. Bu nedenle yıllar içinde bugünkü haline evirildi. Önbellek ismi verilen Ram’in çalışma mantığı şöyle işlemektedir:

  • Siz bilgisayardan bir talepte bulunduğunuzda çalışmaya başlıyor.
  • Örneğin bir oyunu açtığınızda bu talebi sabit diske iletip ekran kartı, ses kartı gibi bileşenleri harekete geçiyor.
  • Ardından sizin oynayacağınız oyunun sahnesini kendi bünyesine yüklüyor.
  • Böylece siz oyunun sabit diskten gelmesini beklemeden hızla oynayabiliyorsunuz.

Aynısı örnek videolar için de geçerlidir. Ram, geçici bir dosya için hemen çalışmaya başlıyor. Tüm videoyu kendi bünyesine hızla yüklüyor ve size sunuyor.

Tam bu aşamada ‘Ram nedir?’ sorusu kadar, ‘Ram ne kadar önemlidir?’ diye sorulmalıdır. Yani, Ram hızının önemi anlaşılmaktadır. Özetle, bilgisayarınızın hızı Ram’in hızına bağlıdır. Tüm teknolojiler gibi kendini yenileyen bu bileşende de bugünlerde dd4 ram popülerdir. Çünkü işlemleri çok hızlandıran bir teknolojiyle üretilmiştir.

Ram Ne Demek?

ram ne demek

Türkçe karşılığı ön bellek olarak kullanılmaktadır. Bilgisayarda verilerin hızla iletilmesini sağlayan bir görev üstlenmektedir. Geçici veri deposu olarak da isimlendirilmektedir. Kullanıcıdan gelen taleplerin iletilmesini sağlar. Ardından ilgili tüm verileri kendi bünyesine yükleyerek görevini yerine getirir.

Ram Ne İşe Yarar?

ram ne işe yarar

Özellikle oyun tutkunları ram ile yakından ilgilenmektedir. Çünkü oyunlarda hız demek her şeydir. Dolayısıyla hızın kaynağı da ram olduğundan önemi bilinmektedir. Ram, ön bellek olarak çalışmaktadır. “Ram ne işe yarar?’ sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir: Bilgisayarda ya da mobil cihazlarda işlemleri hızlandırmak için çalışan geçici hafızadır. Ne kadar hızlı olursa, cihaz da o kadar hızlı çalışmaktadır. Son dönemde teknolojinin geldiği nokta ile dd4 ram üretilmiştir. Bu, bant genişliği ve daha fazla hız demektir. Ardından tüm teknolojik cihazlardaki yenilik gibi ddr5 ram üretilmiştir. Bu modeller ram bellek teknolojisinin geldiği son teknolojidir.

Ram MHZ Öğrenme

ram mhz öğrenme

Bilgisayarınızın hızı açısından Ram’ın hız değeri olan frekans hızının bilinmesi gerekmektedir. Ram MHZ öğrenme işlemi son derece basittir. Bunun için şu adımları izlemeniz yeterlidir:

  • Bilgisayarınızdan Ctrl+Shift ESC tuşlarına basın. Bu görev yöneticisini açacaktır.
  • Performans bölümüne tıklayın.
  • Burada hem ‘Ram nedir? ‘Hızı ne kadardır?’ sorularının cevabını bulabilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınızın diğer performansını inceleyebilirsiniz.

Ram Fiyatları

ram fiyatları

Bilgisayarı hızlandırmanın yöntemi olan Ram’de hız kadar fiyat da önemlidir. Ancak bunun için bilgisayarınızın ulaşabileceği kapasite önemlidir. Ram’i güçlendirerek hızı artırmak mümkündür. Bu nedenle ram fiyatları bilgisayarınızın cinsi, ana kartın modeli ve performansına göre değişmektedir. Ram fiyatları belirlenirken kapasitesi de fiyatta belirleyici olmaktadır. Fiyat araştırılırken ana kart kapasitesine göre araştırma yapılmalıdır.

Oy Verin!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir