1. Anasayfa
  2. Genel

ADSL, VDSL ve Fiber İnternet Arasındaki Farklar

ADSL, VDSL ve Fiber İnternet Arasındaki Farklar

Günümüzün en önemli ihtiyacı kesinlikle internet. Bir zamanlar iş yerlerimizde zorunlulukta kullandığımız internet, artık evlerimizin bir parçası haline geldi. Bu nokta da ADSL veya VDSL gibi internet seçenekleri karşımıza çıktı. Daha hızlı ve kesintisiz bir hizmet alabilmek için internet seçenekleri çeşitlendi ve her biri birbirinden farklı özelliklerde karşımıza geldi.

Kişinin mevcut amacına istinaden internet tercihi yapması önemlidir. Sonuçta herkes internetten aynı işlevi beklemez. Tam da bu yüzden internet paket seçenekleri çeşitlenir. Amaç, en uygun fiyata en yüksek hizmeti almaktır. Bu başlığımızda en uygun interneti tercihi yapmanız açısından alternatif seçeneklerin farklılıklarını sizlere sunduk. Hadi o zaman gelin, hep beraber ADSL nedir? Yazımıza geçelim ve bu paket seçeneği hakkında bilgi sahibi olalım!

ADSL Nedir?

İlk önce terminolojisinden söz edelim. Uzun hali ‘Asymmetric Digital Subscriber Line’ demektir. Türkçeye bu terim, asimetrik sayısal abone hattı olarak geçmiştir. Mevcut sistemin çalışabilmesi, alt yapısında bulunan bakır kablolar ile sağlanır. Bu bakır kablolar ile veri aktarımı sağlanır.

ADSL’in çalışabilmesi genel olarak telefon hatlarında bulunan bakır kablolara dayanır. Bu bakır kablo çifti sayesinde veri etkileşimi veya aktarımı gerçekleşir. Ana santrale kısa mesafede olan bölgelerde ADSL verimliliği artar. Bu mesafeyi 4 km olarak söyleyebiliriz. Yani bu alt yapının hızı, santrale olan mesafeye bağlıdır. Bağın çok güçlü veya düşük olması aradaki mesafeye göre değişkenlik gösterir.

ADSL geniş bant bir internet bağlantısı modeli olarak karşımıza çıkar. Geniş bant türleri; NBN, NSL veya SDSL olabilir. ADSL de bu gruba dahil olan geniş bant modellerden birisidir. Bu geniş bant dediğimiz husus, internet hızından anlaşılır. Ortalama olarak 16 mbps’e kadar bant genişliği sağlarlar. Peki adsl teknolojisi nasıl kullanılır?

Öncelikle bu teknolojinin kullanılması için uygun bir cihaz gerekmektedir. Bu cihaz, bölgenin Telekom santrali ile etkileşim halinde bulunması gerekmektedir. Cihazın mevcut telefon hattının telefon santralindeki ucu ile uyumlu olması gerekir. Bu uyumlu cihaz tabii ki de modemdir. Uyumluluk sağlandığında birey, telefon hatları sayesinde Telekom santraline bağlanır ve internet hizmetini almış olur.

VDSL Nedir?

ADSL, VDSL ve Fiber İnternet Arasındaki Farklar

VDSL nedir? Başlığına da yukarıdaki gibi bir giriş yapalım. İlk olarak açılımını verelim. İngilizcesi ‘Very High Speed Digital Subscriber’ olan VDSL’in Türkçe karşılığı ise çok yüksek veya ileri düzey hızlı dijital abone hattı olmaktadır. Aynı adsl’deki gibi bakır kablo hatları sayesinde bireye internet hizmeti sunarlar.

VDSL’in bant genişliği santral ile eş doğrultudadır. Mevcut bölgenin santrali ile modeminiz ne kadar yakınsa bant genişliğiniz o kadar fazla olur. Günümüz internet paketlerinin en hızlılarından bir tanesidir. Bu hız değeri yaklaşık olarak 100 Mbps kadardır. Bu sayı onu, adsl’nin birkaç adım daha önüne atar.

VDSL santralden gelen fiber hattının bittiği bir optik ağ ünitesi ile ev veya işyerine bağlı kalan bir tek bakır hat arasına uygulanır. Bu işlem ile eve gelen fiber hat ile hane veya işyeri binasının bakır hattı bağlanır. Bağlama işleminde bakır hat bulunmayabilir. Genelde yeni binalarda bu hat es geçilmektedir. Fakat müşteri, basit bir şekilde bakır hattı kendi bağlatabilir.

Fiber İnternet

ADSL, VDSL ve Fiber İnternet Arasındaki Farklar

Fiber internet nedir? Başlığında ilk olarak kablolardan bir giriş yapmamız daha doğru olacaktır. Öyle ki fiberi sağlayan şey, bu kablolardır. Optik kablo adı ile de binilen bu aygıtlar, ışığa yön verebilmesi için tasarlanmıştır. Yani biz burada şunu anlıyoruz. Optik kablolar, VDSL’deki veya ADSL’deki gibi elektriği iletmeye dayalı prensipte üretilmemiştir. Asıl amaç, ışığı yönlendirmektir.

Bu bakımdan kablonun tasarımı camdan veya plastikten meydana gelmiştir. En kaliteli optik kablo, tabii ki camdan olandır. Fiber internetin çalışma mantığı da bu kablolara dayanmaktadır. Optik kablolar, veriyi ışık ile taşır. Bu sayede veri, çok daha hızlı bir şekilde sunuculara iletilir. Öyle ki bu veri taşınma işlemi fiberi, ‘ışık hızında internet’ adı altında değerlendirilmesine vesile olmuştur.

Bilinen internet paketleri arasında en hızlı internet fiberdir. Veri aktarımında teorik olarak herhangi bir sınır söz konusu bile değildir. Tabii ki bunun sebebi elektriği değil ışığı kullanan optik kablolardır. Fakat bu demek değildir ki bir sınır yoktur. Anlık olarak paketlerde bir bant genişliği sınırı mevcuttur. Bu sınır Avrupa veya Amerika’da 1 Gbps civarı olsa da ülkemizde bu sayı bir hayli düşüktür. Fiber internet paketlerinin ülkemizdeki üst sınırı 100 Mbps olmaktadır.

ADSL, VDSL ve Fiber İnternet Arasındaki Farklar Neler?

ADSL, VDSL ve Fiber İnternet Arasındaki Farklar

Tüm internet teknolojileri, kullanıcısına en mükemmel veri aktarımı deneyimini yaşatmak için dizayn edilmiştir. Teknolojinin ilerlemesi ile bu verim aktarımı hızlarındaki beklentilerimiz değişmiş, daha hızlı yanıtlar almak ister hale gelmişizdir. Bu nedenle de farklı yollar aramışızdır ve farklı paket türleri üretmişizdir. Bu yazımızda ADSL ve benzeri alt yapıların farklı olan yanlarından bahsedeceğiz.

  • Öncelikle söyleyelim ki hem ADSL’de hem de VDSL’de veri aktarımını sağlamak için bakır kablolar kullanılmaktadır. Elektrik ile sağlanan veri aktarımı, fiberde farklı bir yol izlemiş ve yerini optik kablolara bırakmıştır. Optik kablolar, elektriği değil ışığı veri aktarımında kullanmıştır.
  • ADSL ortalama bant genişliği 16 Mbps’dir. VDSL’de bu rakam 100 Mbps olarak gözümüze çarpar. Fiberde ise 1 Gbps gibi astronomik bir rakamdadır. (Santrale yakınlıkta değerler farklılık gösterebilir.)
  • Modemler tüm internet teknolojilerinde ayrı ayrıdır. Örnek vermek gerekirse ADSL hizmeti için ayrı modem, VDSL’de ayrı, fiberde ayrı modem kullanmanız gerekmektedir.
  • Hem VDSL de hem de ADSL’de santral hız için büyük bir öneme sahiptir. Fakat fiberde böyle bir sorun yoktur. Optik kablolar, cam veya plastik bileşenleri sayesinde ışığı saniyesinde iletir ve hız konusunda kullanıcısına hiçbir zaman bir sıkıntı çıkarmaz.

Yukarıda bahsettiğimiz maddeler, mevcut internet hizmetlerinin temel farklılıklarıdır. Bu hizmetlerin kendi içinde de farklılık gösterdiği durumlar da olabilir. Bu, interneti sağlayan firmalara veya altyapılara göre farklılıklardır. Fakat bahsettiğimiz tüm hususlar, marka gözetmeksizin her teknoloji için aynıdır.

İnternet Altyapısı Sorgulama

Altyapınızı sorgulamadığınızda ve bir internet talebi oluşturduğunuzda geri çevirmek çok geç olabilir. Hem boşa zaman kaybedersiniz hem de boş yere emek harcarsınız. Bunun yaşanmaması için bölgenizde bir internet altyapısı olup olmadığını sorgulatabilirsiniz.

ADSL için bu noktada iki farklı sorgulama tipi karşımıza çıkıyor. Bunlardan birincisi sabit telefon numarası veya hattı ile sorgulama, ikincisi ise adres ile sorgulama. Herhangi bir internet hizmeti veren firmanın sitesine girdiğinizde adres bilgilerinizi veya sabit telefon hattınızı yazdığınızda bölgenizdeki internet altyapınızı öğrenebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse gerekli adres bilgilerinizi girdiniz ve bölgeniz ADSL internet için uygun göründü. O zaman internet hızı için de bir sorgulama yapabilirsiniz. Bölgenizdeki ADSL’in hızını ölçebilirsiniz. Bölgenizin birden fazla internet hizmetini desteklediğini görebilirsiniz. Tüm hizmetlerin ayrı ayrı hızını test edebilirsiniz. Test sonuçları itibari ile bir hizmette karar kılıp onu bağlamak için başvuruda bulunabilirsiniz. Şunu da söyleyelim, her firmada aynı hızları göremezsiniz. ADSL için bir internet firması 13 Mpbs hızı öngörüyorsa bir diğer firma 10 Mpbs’yi görebilir. Bu yüzden iyi araştırma yapmanızı öneriyoruz.

Oy Verin!
[Toplam: 3 Ortalama: 1.7]

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir