1. Anasayfa
  2. Genel

Ping Nedir? Ping Düşürme Nasıl Yapılır?

Ping Nedir? Ping Düşürme Nasıl Yapılır?

Online oyun evreninde en çok karşımıza çıkan terimlerden bir tanesidir ping. Fakat bu demek değildir ki sadece oyun dünyasında bu terim ile karşılaşırız. İnternet üstünden bir siteyi ziyaret ettiğimizde, video izlediğimizde ya da online oyun oynadığımızda mevcut sitenin sunucusuna erişiriz. İnternetin içinde olduğu her türlü eylem, yani veri ve istekler karşı taraftaki bu sunucuya iletilir. Bazen bu iletim süresi uzayabilir. Bu durumda da ‘ping’ adı verilen kavram ortaya çıkar.

Pingin süresi her internet kullanıcısını rahatsız eder. Bireyler, anında istedikleri eylemi gerçekleştirmek isterler. Bunun için de bu veri hızını düşürmeye çalışırlar. Fakat ondan önce veri hızının ölçülmesi gerekmektedir. İletilen hızın yeterli değerde olup olmamasının bilinmesi, sorun çözümünün ilk adımıdır. Mevcut verilere istinaden ping düşürme adımları takip edilir.

Ping Ne Demek?

Bu kavramı kısaca ifade etmek istersek eğer; bilgisayar ile sunucu arasındaki verinin iletilme hızı diyebiliriz. Bir diğer ifadeyle bağlantının tepki süresidir. Bu tepki süresinin ölçüm birimi ise milisaniyedir. Milisaniyenin değeri ne kadar yüksek ise mevcut bağlantı tepki süreniz o kadar fazladır. Şayet değeriniz düşük ise bağlantınız son derece hızlıdır. Bu şekilde bakıldığında milisaniye ile hız ters doğrultudadır. Örnek vermemiz gerekirse ping değeriniz 10 veya 15 milisaniye ise 20 milisaniyeden çok daha hızlı bir tepki alırsınız.

Peki veri hızınınız yüksek olduğunu nereden anlarsınız? Eğer pinginiz düşük ise internete girdiğinizde veya online oyun oynadığınızda hiçbir gecikme yaşamazsınız. Vidonuzu izlerken donmalar meydana gelmez. Online oyunlarında ses veya görüntü sorunları ile karşılaşmazsınız. Şayet değeriniz yüksek ise en basit işlemi bile gerçekleştiremezsiniz. Ping nedir? Başlığında da bahsettiğimiz gibi veri ve istekler karşı tarafa anında iletilmez, gecikmeler yaşanır. Bu da çok sinir bozucu bir kullanıcı deneyimini beraberinde getirir.

Pingin İngilizce karşılığı: ‘Packet Internet- Network Groper’ demektir. Türkçe karşılığı tam net olmamakla birlikte paket internet veya şebekeler arası yoklayıcı anlamlarını vermektedir.

Ping Neden Yükselir?

Veri aktarımındaki gecikmenin nedenleri çeşitlenebilir. Bir nedenden dolayı da veri aktarımında gecikme olabilir, birden fazla nedenin bir araya gelmesinden de ping yaşanabilir. Bu nedenleri ifade etmek gerekirse şu şekildedir:

  • Bağlantı tipi
  • Aynı bağlantı üstünden farklı cihazların kullanılması
  • Bağlanılan sunucunun fiziksel konula olan uzaklığı
  • DNS sunucularının kullanılması

Bu kavramın meydana gelmesindeki en büyük neden, bağlantı tipleridir. Bağlantı tiplerinin her birinin ayrı ayrı bir veri hızı iletme değeri bulunur. Hepsinin değeri bir diğerine göre değişiklik gösterir. ADSL, fiber internet, 3G, 4G veya 5G gibi bağlantı tipleri içerisinden fiber internet; değerin en düşük karşılandığı bağlantı tipi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aynı bağlantı üstünden elbette başka cihazlar ile mevcut interneti kullanabiliriz. Fakat böyle bir kullanım bizlere gecikme veya yavaşlık olarak geri dönebilir. Özellikle dizi, film seyrettiğimizde bir yandan da başka bir cihazla online oyun oynadığımızda mevcut gecikmeyi gözle görülür bir biçimde hissederiz. Birden fazla platformdan aynı internete bağlanıyorsanız yukarıda da bahsettiğimiz gibi milisaniye sürenizde bir yükseliş meydana gelir.

Arama motorlarına giriş yaptığımızda ve bir arama yaptığımızda Türkiye’deki sunuculara bağlanırız. Fakat her zaman Türkiye’deki sunuculara bağlanmamız mümkün olmaz. Özellikle online oyunlarında farklı ülkelerin sunucularına da bağlanırız. Böyle bir durumda ise veri trafiğinde gecikmeler oluşur. Türkiye’deki bir sunucuya ortalama 30 ping değeri ile bağlanırsınız. Lakin Amerika’daki bir sunucuya bağlandığınız bu rakam, 70’e kadar çıkar.

Son olarak da bahsedeceğimiz husus, DNS sunucularının kullanılmasıdır. Özellikle Google DNS gibi veya benzeri DNS sunucuları kullandığınızda milisaniye değerinizde büyük bir sıçramaya yol açabilirsiniz. Özellikle online oyunlar oynarken DNS sunucuları fazlaca başınızı ağrıtır. Ülkenizin DNS sunucusu ile giriş yapmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır.

Ping Testi Nereden Yapılır?

Bu test internette birçok siteden yapılabilir. Testlerin yapım aşaması son derece basit veya pratiktir. Fakat burada atlanmaması gereken çok önemli bir husus vardır. Bu sitelere girerken ping değerinizi ölçmeyi esas almalı ve onu kontrol etmelisiniz. Çünkü bilinenin aksine upload hızı ve download hızı tam anlamıyla veri iletme hız değerini bizlere vermez. Upload veya download test sonuçları megabit cinsinden bizlere sunulur. Bizim istediğimiz şey ise ‘ms’ cinsi yani milisaniye cinsi olandır.

İnternetteki sitelerde bu değeri kontrol etmek daha mühimdir. Bunların dışında lisanslı internet paketi hizmeti veren markaların sitelerini de inceleyebilirsiniz. Bu markaların arayüzlerinde genellikle bulunduğunuz yerde fiber altyapı olup olmadığı da kontrol edilir. Eğer ping değeriniz yüksek çıkarsa altyapınızı kontrol edip hızınızı yükseltmek için ilk adımı atabilirsiniz.

Ping Kaç Olmalı?

Bildiğimiz gibi milisaniye üzerinden ulaştığımız değer ne kadar çok ise o kadar hızımız yavaşlıyor. Peki, ulaştığımız bu değer, kaç ile kaç arası olmalıdır ki bize yavaş veya hızlı anlamını versin? Yüksek gecikme ve donmalar yaşıyorsanız büyük ihtimal değeriniz 120 ms üstüdür. İdeal milisaniye değeri ise 30 ila 50 milisaniye arası olandır. Tabii ki en mükemmel milisaniye değeri 30’un altında olandır. Fakat sürekli bu seviyede bir veri aktarım hızına sahip olmamız ancak fiber internet ile mümkündür.

Online Oyunlarda İdeal Ping Ne Kadardır?

Normal internet tarayıcılarındaki ideal milisaniye aralığını vermiş bulunmaktayız. Peki oyunlarda ping kaç olmalı? Online oyunlarda ideal değer, 40 ila 80 milisaniye olandır. Bu seviye arasında seyreden herhangi bir birey, oyunundan aldığı zevki en üst seviyede yaşayacaktır. Yüksek çözünürlüklü videolarda veya filmlerde de durum aynı olmaktadır. Oyunlarda veya yüksek çözünürlüklü videolarda ideal değer hiçbir zaman 80 milisaniyenin üstüne çıkmamalıdır.

Ping Düşürme Nasıl Yapılır?

Veri iletme hızısüresinde iyileştirmeler yapmanın birden fazla yolu mevcuttur. Bu yollar basitten zora doğru ilerlemektedir. Kullanıcılar genelde ilk adımı tamamladıktan sonra sorunlarını çözerler. Fakat bu demek değildir ki son adıma gelip de sorunu olmayan kalmıyor. Son aşamaya geldiklerinde bile birçok kullanıcı ideal milisaniye değerini bulamayıp pes ediyor. Sizlere veri aktarımı sürenizde iyileştirmeler yaptıracak o adımları anlatacağız:

  • Açık olan tüm programları kapatın.
  • İnternetinize başka bir platformdan giriş yapılıp yapılmadığını kontrol edin, giriş varsa mevcut cihazları kapatın. Tek bir bağlı cihazın olmasına özen gösterin.
  • Laptop veya kablosuz bağlantıya sahip olan bir cihazınızı modeminizin yakınına götürün.
  • Ethernet kablonuzu kontrol edin, kırık veya çatlak olması durumunda uzman ekipleri arayarak yardım talep edin.
  • Bilgisayarınıza mutlaka antivirüs programı yükleyin. Virüsler, milisaniye değerinizde oynamaya sebebiyet verecek etkenlerin başında gelmektedir.
  • Modeminizi kapatıp açın.
  • Yukarıda bahsettiğimiz tüm çözümlere rağmen veri iletme sürenizde bir iyileştirme gözlemlenmiyorsa uzman destek başvurusu yapın. Çünkü bu noktada sizin yapabileceğiniz hiçbir şey kalmamaktadır.

Uzman ekip ilk anda telefondan sizinle iletişim kuracak ve uzaktan problemi halletmeye çalışacaktır. Problem sistemsel bir sıkıntı veya altyapısal bir sıkıntı ise sizlere bilgi verilecektir. Şayet böyle bir sıkıntı yok ve sorun hususi ise uzman ekipler evinize kadar intikal edecektir. İdeal ping değerinizi yakalayabilmeniz için tüm işlemler profesyonel ellerce uygulanacaktır.

Oy Verin!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir