1. Anasayfa
  2. Genel

VPN Nedir? VPN Ne İşe Yarar?

VPN Nedir? VPN Ne İşe Yarar?

Ülkemizde özellikle Vikipedi, Youtube gibi popüler uygulamalara getirilen kısıtlama ile kullanımı yaygınlaşan bir olgudur VPN. Aslında şirketlerin güvenlik sağlamak için geliştirdiği bu yöntem, internetin yaygınlaşmasıyla gelişmiştir. Ülkemizde, ‘vpn nedir?’ sorusuna genellikle ulaşılamayan sitelere gitmek için kullanıldığına dair yanıt gelir. Ülkemizde yasaklı sitelere giriş için kullanılsa da aslında güvenli internet kullanımı anlamına gelmektedir.

VPN’in dünyada kullanımı son derece yaygındır. Özellikle banka gibi finans kuruluşları, şubeleri arasında VPN benzeri güvenlik önlemleri kullanmaktadır. Bu dünya üzerindeki birçok şirket için geçerlidir. Çünkü VPN, kişiye özel güvenli bir internet ortamı oluşturmaktadır. Bu ağa da dışarıdan saldırıların yapılması son derece zordur. Saldırı yapılsa bile bilgi şifrelenmiş yani kripto şekilde gitmektedir. Bu da kötü niyetli kullanıcıları önlemek için bir yöntemdir.

VPN Nedir?

vpn nedir

Öncelikle VPN ne demek? bunu cevaplayalım. Türkçeye, kişi özel ağ olarak çevrilebilecek Virtual Private Network’ün kısaltmasıdır.

İnternetin yaygınlaşması şirketlerin işlerini kolaylaştırdı. Özellikle global şirketler şubeleri arasındaki bilgi alışverişini ve finansal işlemleri daha kolay yapar olmuştur. Örneğin ABD’deki birçok şirketin muhasebesi Hindistan’da tutulmaktadır. Bu da binlerce şirketin bilgilerinin internette dolaşması anlamını taşımaktadır. İşte VPN, bunun gibi kritik durumlar için oluşturulmuştur.

VPN nedir?’ ve ‘VPN nasıl kullanılır?’ sorularını da bu paragrafta cevaplandıralım. Kabaca VPN, internet denizinde kişiye özel bir tünel açılmaktadır. Bu tünel doğrudan sizinle kaynak arasındadır. Tüm verilerinizi bu tünel içinden gönderirsiniz. Ancak bu tünele dışarıdan sızılamaz. Sızılsa bile alınacak bilgi şifreli gittiğinden çözümlenemeyecektir. VPN, bunun gibi hayati bir görevi yerine getirmektedir.

vpn nasıl açılır

‘VPN nedir?’ sorusuna cevap verdiğimize göre bir sonraki soruya geçebiliriz. Biz son kullanıcılar bunu niçin kullanıyoruz?

Ülkemizdeki gençler sayesinde hızla yaygınlaşan bir teknolojidir. Bir dönem Vikipedi ve Youtube gibi kanallar ülkemizde yasaklanmıştı. Ancak gençler bu kanallara ulaşmak istiyordu. Bu dönemde ücretsiz VPN siteleri ve uygulamaları yaygınlaşmıştı. Artık, VPN eklentileri ve uygulamaları sayesinde ulaşılamayan hiçbir site kalmıyor.

Öncelikle VPN sizi başka bir IP adresi ile tanımlıyor ve internet dünyasına açıyor. Bu da şu anlamı taşıyor: Başka bir ülkenin internet protokolünü kullanarak internete bağlanmış gibi gösteriyor. Bu sayede, sizi sınırlı alandan çıkararak sınırsız bölüme ulaştırıyor. Böylelikle tüm internet içeriklerine ulaşabiliyorsunuz.

VPN Ne İşe Yarar?

vpn ne işe yarar

İnternet dünyası var oldukça VPN gibi güvenlik önlemlerine her zaman ihtiyaç olacaktır. Çünkü internet sağladığı kolaylık kadar tehlike de getirmektedir. Bu da güvenlik önlemlerini zorunlu kılmıştır. İşte tam bu noktada ‘VPN ne işe yarar?’ sorusunu cevaplamak mümkündür. Çünkü VPN’in birden fazla görevi vardır. Bunların en önemlisi de bilgi güvenliği sağlamasıdır. Bu nedenle VPN hizmetini ücretli sunan profesyonel şirketler bulunmaktadır. Ancak VPN’i ücretsiz kullanmak da mümkündür.

vpn nasıl çalışır

İnternet üzerinden sıklıkla finans işlemleri yapanlar ve kitap gibi yazılarını bulut teknolojisinde saklayanlar tarafından da tercih edilmektedir. Çünkü, internet dünyasında kötü niyetli insan sayısı da hayli fazladır. Bu korsanlar bilgileri çalıp, şantajla geri satmak gibi kötü niyettedir. Bilgilerin çalınması büyük maddi kayıplara da neden olabilmektedir. Bu bağlamda VPN nedir, nasıl çalışır? Sorularını kısaca şu şekilde özetleyebiliriz.

  • VPN sizinle internet dünyası arasında güvenli bir tünel açmaktadır.
  • Bu tünel sayesinde bilgileriniz güvendedir.
  • VPN, sizi bulunduğunuz kısıtlı alandan alıp sınırsız alana taşımaktadır. Bunun için de IP adresinizi, internet dünyasına farklı tanıtmaktadır. Bu da sizin güvenliğiniz açısından önemlidir

VPN İndir, En İyi VPN Nedir?

vpn indir

VPN sunulan bir hizmettir. Bu nedenle ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunmaktadır. Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı bir VPN uygulamasına iyi demek için hızlı olması ilk kuraldır. Çünkü, IP adresinizi farklı göstermesi, yolunuzu biraz uzatması anlamını taşımaktadır. Bu, şuna benzer: Markete kısa yoldan 5 dakikada gidiyorsunuz. Ancak orada görmek istemediğiniz biri var ve yolu uzatıyorsunuz. Görmek istemediğiniz kişiyi görmüyorsunuz ama hedefinize 10 dakikada vardınız. Bu da enerjinize ve zamanınıza mal oldu.

Bu nedenle en iyi VPN hızlı olanıdır. Ayrıca internette sürekli finans işleriyle uğraşıyorsanız güvenli bir VPN hizmeti satın almanız işlerinizi garantide tutma yoludur. Bunun dışında ev kullanıcıları için ücretsiz VPN hizmeti sunan çok sayıda site, program ve eklenti bulunmaktadır. Bunların bazıları reklam içermektedir. Ayrıca VPN indir seçenekleri arasında mobil versiyonlar da bulunmaktadır.  

Google Chrome VPN Eklentileri

en iyi vpn nedir

İnternet üzerinde ulaşılmayan sitelere ulaşmayı sağlayan VPN için kolay çözümler de sunulmuştur. Burada ‘Chrome için VPN nedir?’ sorusunu cevaplandıracağız. Özellikle Google Chrome eklentileri son derece başarılıdır. VPN Chrome eklenti seçenekleri içinde de ücretli ve ücretsiz hizmetler bulunmaktadır.

Ücretsiz VPN kullanmak için eklemek yeterlidir. Çoğu VPN Chrome eklentisi, istenildiği zaman kolayca açılıp kapatılabilmektedir. Bu sayede kullanılmadığı zamanlarda VPN’in neden olduğu aksaklıklar önlenebilmektedir. Çünkü bazı devlet siteleri VPN’le girişi kabul etmemektedir.

Google Chrome VPN eklentileri için puanlama sistemi bulunmaktadır. Pek çok kullanıcı tarafından beğenilen eklentiler bu sayede ayırt edilebilmektedir. Bu kriterlerin arasında; en hızlı, en fazla ülkede hizmet veren ve en ucuz gibi değerlendirmeler yer almaktadır.

vpn eklentisi

Kendinize uygun VPN eklenti uzantısını bulup kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunun için Google’dan yardım alarak birkaç adımda VPN eklentisini ekleyebilirsiniz. Bunun için şu adımları izleyin:

  • Chrome’u açın.
  • VPN eklenti araması yapın.
  • Kendinize uygun ücretli ya da ücretsiz uzantıyı seçin.
  • -Ekle- butonuna basarak ekleyin.

Bu aşamadan sonra başka program kurmanıza ya da başka sitelere girme ihtiyacınız kalmayacaktır.

‘VPN nedir?’ sorusuna bu yazımızda cevap verdik. Son olarak, aynı anda birden fazla VPN eklentisi çalıştırmanız bazı sıkıntılar yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle, en beğendiğiniz eklentiyi tespit edip her zaman onu tercih etmeniz gerekir.

Oy Verin!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir